Léto voní grilováním! Víte, jaké sýry jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout?

0
202
Foto: Pixabay/jackmac34

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

Pravidlo číslo jedna: vyhněte se měkkým či taveným sýrům. Použijte je v jiných receptech a ke grilování zvolte spíše ty, které mají pevnější strukturu nebo kůrku na povrchu. Vděčnou klasikou je u nás zejména hermelín, proto v období léta mizí z regálů nevídanou rychlostí. Tentokrát ale zkuste něco originálnějšího. Vsaďte na ovčí nebo kozí sýr, slovenský oštěpek nebo řecký sýr typu halloumi.

Nezapomeňte sýry minimálně 30 minut před grilováním vyndat z lednice a nechat je temperovat při pokojové teplotě. Můžete si tak být jisti, že se ugrilují rovnoměrně. Pokud grilujete v alobalu, nešetřete a použijte vždy nový. Vidličkám se vyhněte a k obracení využijte raději kleště. Sýry zpravidla stačí grilovat po dobu 5 až 10 minut.

Kvalita jako základ úspěchu

Chcete sklidit úspěch a docílit skutečného kulinářského zázraku? Pak nezapomeňte, že nestačí pouze pečlivý postup přípravy, neméně důležitá je i kvalita surovin.  

Grilované špízy s řeckým sýrem typu halloumi

1 4
Foto: BIO
  • 250 g sýru à la halloumi
  • menší cuketa
  • červená paprika
  • žlutá paprika
  • 200 g žampionů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetka sušeného oregana
  • špetka grilovacího koření
  • pepř

V misce smíchejte olej, citronovou šťávu, oregano, grilovací koření a pepř. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky, sýr na kostky. Pokrájenou zeleninu, celé žampiony a sýr vložte do mísy a zalijte 2/3 připravené marinády. Nechte tak hodinu odležet. Připravte si silnější špejle a jednotlivé suroviny pak postupně napichujte, dokud nevznikne dlouhý špíz. Ponechte alespoň 2 centimetry z obou stran volné. Grilujte na rozpáleném grilu přibližně 20 minut za občasného potírání zbylou marinádou. Poté podávejte s oblíbenou omáčkou.

Grilovaný kozí sýr se salátem z polníčku

2 3
Foto: BIO
  • plísňový kozí sýr
  • balení polníčku
  • hrst malin
  • 30 ml medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 125 ml malinového octa (lze nahradit jablečným)
  • sůl, pepř

V míse smíchejte ingredience na zálivku: med, olivový olej, malinový ocet, sůl a pepř. Polníček propláchněte, osušte, vložte do misky a přidejte maliny. Přelijte zálivkou a důkladně promíchejte. Rozpalte gril či grilovací pánev, poklaďte alobalem, na který položíte sýr, a z obou stran rovnoměrně grilujte přibližně 4 minuty. Sejměte z grilu a podávejte se salátem a s celozrnným pečivem.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here