Kouzlete s hovězím a vsaďte na originální recepty, které vás dostanou!

0
359
Foto: Pixabay/Ann1992

Šťavnaté, křehké a lahodné. Také milujete hovězí maso na všechny způsoby? Není se čemu divit, vždyť na tuto báječnou pochoutku by dal dopustit jen málokdo. Pakliže máte v záloze osvědčené recepty, které za každých okolností sklidí úspěch, ale rádi byste vsadili i na něco nového, nechte se inspirovat našimi tipy. Čarujte v kuchyni z jednotlivých partií a pusťte se do nevšedních pokrmů, které během parných dní přijdou k chuti a zamiluje si je celá rodina!

Hovězí malý ořech v salátu

1 5
Foto: BIO

Suroviny

  • 1 kg malého ořechu
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 l hovězí vývar
  • sůl
  • pepř
  • oregano

Salát:

  • 1 červená řepa
  • 2 mrkve
  • 300 g fazolových lusků
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/2 šálku kukuřičných zrn
  • 1 hlávka salátu

Postup

  • Uvařte silný vývar k masu, ale snažte se ho nepřesolit.
  • Připravte si velký formát alobalu, na který položíte maso nakrájené na silnější plátky. Podlijte ho dostatečným množstvím vývaru. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky, červenou papriku a okořeňte (opět buďte opatrní se solí, protože vývar také udělá své). Alobal dobře zabalte a pečte v troubě na 130 stupňů přibližně 4 hodiny.
  • Červenou řepu uvařte, mrkev nastrouhejte, hlávkový salát nakrájejte na tenké nudličky a přidejte ostatní ingredience. Okořeňte podle chuti a podávejte s trhaným, pečeným masem.

Hovězí špízy po malajsku

2 4
Foto: BIO

Suroviny

  • 0,6 kg hovězího masa z velkého ořechu
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • šťáva z jedné limety
  • 2 polévkové lžíce Sriracha (nebo asijská chilli omáčka)
  • 1 polévková lžíce švestkových povidel
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce listů koriandru (čerstvě nasekané)
  • 2 jarní cibulky (bílé a zelené části nakrájené na tenké plátky)
  • hrst drcených pražených arašídů

Postup

  • Maso nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Marinujte 2–3 hodiny ve směsi sójové omáčky s pálivou omáčkou sriracha, povidly, drceným česnekem a šťávou z limetky.
  • Plátky masa navlékejte na špíz cik cak a zprudka opečte na grilu nebo grilovací pánvi z obou stran. Servírujte ozdobené drcenými arašídy, koriandrem a jarní cibulkou.

Podávejte samotné nebo třeba s pečenými bramborami.

Grilovaná tabulová špička

3 4
Foto: BIO

Suroviny

  • 0,8–1 kg BIO tabulové špičky s tukovým krytím
  • sůl
  • vinný ocet
  • olivový olej extra panenský

Postup

  • Tabulovou špičku si nechte nakrájet od řezníka na steaky, nebo ji naporcujte ostrým nožem na čtyři přibližně stejně velké kusy tak, aby na každém kusu bylo tukové krytí.
  • Smíchejte vinný ocet se solí. Až se sůl rozpustí, smíchejte s olivovým olejem. Vzniklou zálivkou potřete maso, zabalte do fólie a nechte v pokojové teplotě 2 až 3 hodiny.
  • Na rozpáleném grilu nebo v rozpálené pánvi opékejte steaky z každé strany 4 až 5 minut – podle toho, jak moc propečenou si svou picanhu (tabulovou špičku) chcete vychutnat.
  • Grilované maso nechte 3 až 4 minuty odpočinout a podávejte s listovým salátem a vhodnou salsou (například chimichurri).

Rostbíf

4 2
Foto: BIO

Suroviny

  • 1 kg vysokého roštěnce
  • 1 lžíce uzené červené papriky
  • sůl a pepř
  • sklenka olivového oleje extra panenského
  • půl sklenky vinného octa
  • oregano
  • 3 stroužky česneku

Postup

  • Maso upravte ostrým nožem do pravidelného tvaru.
  • Smíchejte vinný ocet s olivovým olejem a dosolte tak, abyste získali výraznou zálivku jako na salát. Přidejte oregano a rozdrcené stroužky česneku. Důkladně touto směsí namasírujte maso, opepřete a posypte uzenou paprikou.
  • Zabalte takto naložené do potravinové fólie a nechte působit při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny.
  • Pečte při 180 stupních 45 minut. Pokud máte parní troubu, nastavte si 65 stupňů a maso vařte na páře na tuto teplotu 4 až 5 hodin.
  • Hotové maso vyjměte z potravinové fólie, lehce osušte papírovým ručníkem a zprudka opečte ze všech stran na pánvi.
  • Podávejte horké s rýží nebo hranolky jako pečeni, nebo studené s bramborovým salátem.

Filet mignon s omáčkou ze zeleného pepře

5
Foto: BIO

Suroviny

  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 600–800g filet mignon (špičky hovězí svíčkové)
  • 3 lžíce nakrájené šalotky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce koňaku nebo brandy
  • 2 lžíce okapaného zeleného pepře ve slaném nálevu

Postup

  • Zredukujte hovězí vývar na polovinu. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním plameni.
  • Steaky osolte a opepřete. Opečte je na požadovanou propečenost, u medium-rare asi 4 minuty z každé strany. Přeneste steaky na nahřátý talíř.
  • Do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a restujte 2 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte zredukovaný hovězí vývar, šlehačku, 3 lžíce koňaku a zrnka zeleného pepře.
  • Vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky – asi 6 minut. Podle chuti dochuťte pepřem.
  • Nalijte omáčku na steaky a podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.
  • Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here