Chladné a sychravé dny jsou za dveřmi a nám nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že léto je pro letošní rok zkrátka pryč. Pokud podzimu příliš neholdujete, zkuste si najít příjemné rituály, které z něj udělají o něco snesitelnější období. Kdy jindy se přeci můžete bez výčitek zachumlat do deky a dopřát si šálek voňavého horkého čaje.
Pečený čaj pro zahřátí
- 1 kg pomerančů
- 0,5 kg mandarinek
- 1 grep
- 3 jablka
- 2 dcl rumu
- 300 g cukru
- 3 celé skořice
- 5 hřebíčků
- 2 badyány
Ovoce oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty přendejte na plech, podlijte rumem a přidejte koření i cukr. Vše dobře promíchejte a pečte na 180 stupňů 30 minut. Upečeným ovocem naplňte omyté sklenice, otočte dnem dolů. Můžete zavařit pro delší uchování. Pokud čaj brzy spotřebujete, nemusíte zavařovat, ale uchovávejte jej v lednici.
Pečený čaj „Vzpomínka na léto“
- 1 kg jahod
- 0,5 kg rybízu
- 0,5 kg borůvek
- 2 citrony
- 500 g cukru
- 5 hřebíčků
- 2 lžičky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 2 dcl rumu
- lístky máty
Ovoce omyjte, citrony oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte s kořením, cukrem, mátou i rumem. Společně pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut. Hotovou směs přendejte do skleniček.
Zdroj: BIO