Velmi šťavnaté ovoce dokáže vykouzlit i z obyčejného receptu netradiční pokrm, který potěší vaše chuťové buňky. Ať už vyzkoušíte sladké jídlo nebo bude kaki součástí slaného pokrmu, nešlápnete vedle. Pochutnají si na nich jistě všichni. Vyzkoušejte některý z následujících receptů a uvidíte, jak mile budete překvapeni. A připravit je můžete právě teď, protože sezóna kaki právě začíná.
Skořicové šneky s kaki
Dobrota, kterou si oblíbí hlavně milovníci sladkého. Jemná chuť kaki se zde snoubí s výraznou skořicí a vytváří tak dokonalou chuťovou symbiózu.
Budete potřebovat:
- 2 ks kaki
- 1 balení listového těsta
- lžíce skořice
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- rozpuštěné máslo
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozválejte na tenký plát, posypejte skořicí a poté třtinovým cukrem. Kaki nakrájejte na co nejtenčí plátky a postupně naskládejte na těsto. Zatočte do závinu. Pekáček vyložte pečícím papírem. Závin nakrájejte na zhruba 5cm pruhy, které naskládejte vedle sebe do pekáčku. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předem vyhřáté trouby. Nechte péct zhruba 30 minut, dokud okraje šneků nezezlátnou. Po vychladnutí šneky přelijte trochou rozpuštěného másla.
Snídaňová ovocná kaše z kaki a avokáda
Co takhle vyměnit obligátní chleba se šunkou za opravdu zdravou snídani, která vás nabije energií na celé dopoledne? Připravte si ovocnou kaši, která dodá vašemu tělu, co potřebuje, a nemusíte se bát, že přiberete.
Připravte si:
- 1 ks kaki
- 1 avokádo
- 3 lžíce kokosového mléka
- ořechy, borůvky nebo jiné bobulové ovoce na ozdobu
Polovinu avokáda vložte do mixéru, přidejte 2/3 kaki, kokosové mléko a rozmixujte. Směs nalijte do misky, ozdobte na kostičky pokrájeným zbytkem kaki a avokáda. Posypejte ořechy nebo ovocem a skvělá snídaně může začít.
Těstoviny s kaki a žampiony
Pokud jste si mysleli, že kaki lze uplatnit jen u sladkých jídel, pak jste se mýlili. Jemná, šťavnatá chuť dodá pomyslnou tečku i těstovinám. Vyzkoušejte třeba ty s kaki a žampióny, výsledek vás ohromí.
Nachystejte si:
- 1 ks kaki
- 250 g těstovin
- hrst žampionů
- hrst čerstvého špenátu
- 200 ml smetany
- strouhaný parmezán
- sůl, pepř, kmín
- lžíce přepuštěného másla
Těstoviny dejte vařit takzvaně na skus. Mezitím si rozpalte pánev se lžící přepuštěného másla.
Žampiony nakrájejte na čtvrtky a zprudka opečte na másle. Přisypte špetku kmínu.
Potom zalijte smetanou, přidejte hrst špenátu a nechte smetanu lehce zredukovat. Kaki pokrájejte na malé kostičky. Zredukovanou smetanovou omáčku osolte a opepřete podle chuti. Vmíchejte kostičky kaki a nechte už jen lehce prohřát. Těstoviny podávejte posypané parmezánem.
Svačinový sendvič s kaki
Chutná svačina stejně jako zdravá večeře, to vše splňuje tento lahodný sendvič. Budete nadšeni ze zvláštní slano – sladké kombinace a dost možná se stane tento recept ve vaší rodině velmi oblíbený.
Potřebujete:
- 1-2 ks kaki
- 4 plátky chleba
- máslo
- 2 plátky šunky
- 2 plátky oblíbeného sýra (například ementálu)
- hrst polníčku
- klíčky mungo, řeřicha nebo výhonky hrášku
- okurka, rajče
- majonéza
Toastový chléb opečte z obou stran na sucho na pánvi. Potom ho lehce namažte máslem. Přidejte polníček, šunku, na tenké plátky nakrájené kaki a oblíbený sýr. Další vrstvou sendviče bude řeřicha, klíčky mungo nebo výhonky hrášku, prostě cokoli máte rádi. Nakonec navrstvěte okurku a rajče.
Druhý plátek chleba namažte trochou majonézy, přiklopte a sendvič je hotový.
Zdroj: Persimon Bouquet