Méně tradiční, avšak chuťově vytříbené pokrmy z kaki

0
1011
Foto pixabay

Velmi šťavnaté ovoce dokáže vykouzlit i z obyčejného receptu netradiční pokrm, který potěší vaše chuťové buňky. Ať už vyzkoušíte sladké jídlo nebo bude kaki součástí slaného pokrmu, nešlápnete vedle. Pochutnají si na nich jistě všichni. Vyzkoušejte některý z následujících receptů a uvidíte, jak mile budete překvapeni. A připravit je můžete právě teď, protože sezóna kaki právě začíná.

Skořicové šneky s kaki

Dobrota, kterou si oblíbí hlavně milovníci sladkého. Jemná chuť kaki se zde snoubí s výraznou skořicí a vytváří tak dokonalou chuťovou symbiózu.

Skoricove sneky s kaki 1
Foto: Persimon Bouquet

Budete potřebovat:

  • 2 ks kaki
  • 1 balení listového těsta
  • lžíce skořice
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • rozpuštěné máslo

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozválejte na tenký plát, posypejte skořicí a poté třtinovým cukrem. Kaki nakrájejte na co nejtenčí plátky a postupně naskládejte na těsto. Zatočte do závinu. Pekáček vyložte pečícím papírem. Závin nakrájejte na zhruba 5cm pruhy, které naskládejte vedle sebe do pekáčku. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předem vyhřáté trouby. Nechte péct zhruba 30 minut, dokud okraje šneků nezezlátnou. Po vychladnutí šneky přelijte trochou rozpuštěného másla.

Snídaňová ovocná kaše z kaki a avokáda

Co takhle vyměnit obligátní chleba se šunkou za opravdu zdravou snídani, která vás nabije energií na celé dopoledne? Připravte si ovocnou kaši, která dodá vašemu tělu, co potřebuje, a nemusíte se bát, že přiberete.

Snidanova ovocna kase z kaki a avokada 1
Foto: Persimon Bouquet

Připravte si:

  • 1 ks kaki
  • 1 avokádo
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • ořechy, borůvky nebo jiné bobulové ovoce na ozdobu

Polovinu avokáda vložte do mixéru, přidejte 2/3 kaki, kokosové mléko a rozmixujte. Směs nalijte do misky, ozdobte na kostičky pokrájeným zbytkem kaki a avokáda. Posypejte ořechy nebo ovocem a skvělá snídaně může začít.

Těstoviny s kaki a žampiony

Pokud jste si mysleli, že kaki lze uplatnit jen u sladkých jídel, pak jste se mýlili. Jemná, šťavnatá chuť dodá pomyslnou tečku i těstovinám. Vyzkoušejte třeba ty s kaki a žampióny, výsledek vás ohromí.

Testoviny s kaki a zampiony 2
Foto: Persimon Bouquet

Nachystejte si:

  • 1 ks kaki
  • 250 g těstovin
  • hrst žampionů
  • hrst čerstvého špenátu
  • 200 ml smetany
  • strouhaný parmezán
  • sůl, pepř, kmín
  • lžíce přepuštěného másla

Těstoviny dejte vařit takzvaně na skus. Mezitím si rozpalte pánev se lžící přepuštěného másla.  

Žampiony nakrájejte na čtvrtky a zprudka opečte na másle. Přisypte špetku kmínu.

Potom zalijte smetanou, přidejte hrst špenátu a nechte smetanu lehce zredukovat. Kaki pokrájejte na malé kostičky. Zredukovanou smetanovou omáčku osolte a opepřete podle chuti. Vmíchejte kostičky kaki a nechte už jen lehce prohřát. Těstoviny podávejte posypané parmezánem.

Svačinový sendvič s kaki

Chutná svačina stejně jako zdravá večeře, to vše splňuje tento lahodný sendvič. Budete nadšeni ze zvláštní slano – sladké kombinace a dost možná se stane tento recept ve vaší rodině velmi oblíbený.

Svacinovy sendvic s kaki 2
Foto: Persimon Bouquet

Potřebujete:

  • 1-2 ks kaki
  • 4 plátky chleba
  • máslo
  • 2 plátky šunky
  • 2 plátky oblíbeného sýra (například ementálu)
  • hrst polníčku
  • klíčky mungo, řeřicha nebo výhonky hrášku
  • okurka, rajče
  • majonéza

Toastový chléb opečte z obou stran na sucho na pánvi. Potom ho lehce namažte máslem. Přidejte polníček, šunku, na tenké plátky nakrájené kaki a oblíbený sýr. Další vrstvou sendviče bude řeřicha, klíčky mungo nebo výhonky hrášku, prostě cokoli máte rádi. Nakonec navrstvěte okurku a rajče.

Druhý plátek chleba namažte trochou majonézy, přiklopte a sendvič je hotový.

Zdroj: Persimon Bouquet

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here