Horká polévka, ve které stojí lžíce – to pravé ořechové do lezavého počasí

0
1667
Foto pixabay

Že jste si během léta na polévku snad ani nevzpomněli a z obědového menu jste volili především studené saláty v nejrůznějších podobách? Tak právě nyní je čas na změnu. Lezavé podzimní měsíce si doslova říkají o prohřátí celého organismu. Vsadit můžete na horký čaj, ale nejlépe po těle vám jednoznačně udělá výtečná domácí polévka plná kvalitních surovin a vitamínů.

Během chladnějších měsíců, kdy se dny krátí a zima se nám pořádně dostává pod kůži, si tělo tak nějak samo říká o teplejší pokrmy. Začít můžete už snídaní, kdy vyměníte chleba se šunkou a sýrem za teplou ovesnou kaši. K obědu si pak dopřejte hutnou polévku, na které si nejen báječně pochutnáte, ale také potěšíte organismus. Zkuste poctivé vývary, zeleninové krémy či polévky, ve kterých takzvaně „stojí lžíce“ a jsou plné masa i zeleniny.

Tip: Co by to bylo za polévku bez kousku výborného hovězího! Zkuste například bio maso z Ekofarmy u Kotyků, která se specializuje na pěkné vyzrálé kousky.

Pocitvá fazolačka, která zahřeje

  • 0,5 kg hovězího předního masa
  • 0,5 kg fazolí (mohou být červené i bílé)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 1 rajče
  • 2 brambory
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 klobása (ideálně papriková)
  • lžíce slunečnicového oleje
  • lžíce hladké mouky
  • lžička mleté papriky
  • lžička majoránky
  • sůl a pepř
  • petrželka na ozdobu

Než se pustíte do přípravy samotné polévky, připravte si vývar z hovězího masa a fazole uvařte zvlášť ve vodě do měkka. Poté si na trošce oleje osmahněte cibulku, na kostky pokrájenou klobásu, mrkev, petržel i celer. Po chvíli opékání přidejte nasekaný česnek a nakrájené rajče. Vše promíchejte, osmahněte a zasypte trochou mouky a mletou paprikou. Restujte jen krátce a zalijte vývarem. Do polévky pak přidejte brambory na kostky a chilli papričku vcelku. Jakmile je všechna zelenina měkká, přidejte uvařené fazole a rozkrájené hovězí maso. Přisypte majoránku a polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené petrželkou.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here