Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy. Čerstvý listový špenát se skvěle hodí nejen k obědu, ale také jako lehká večeře. Obsahuje velké množství vitamínů B, C, D, E i vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek a mnohé další.
Při výběru vsaďte na zaručenou kvalitu, kterou nabízí pěstování surovin v režimu ekologického zemědělství. Bio špenát seženete přímo na farmách, online přes e-shopy nebo v supermarketu. Tam jej poznáte jednoduše podle loga biolistu či biozebry.
Lehký špenátový salát s ovocem
Suroviny:
- 1 balení (svazek) bio špenátu
- 1 balení bio borůvek
- 1 balení bio jahod
- hrst bio vlašských ořechů
- měkký sýr typu lučina či feta
- balsamico (či balzamikový krém ochucený – např. fíkový)
- olivový olej
- sůl
Postup:
Barevný a velmi chutný salát připravíte v okamžiku. Špenát i ovoce omyjte a rozkrájejte na menší kousky. Přidejte sýr pokrájený na kostičky a přepůlené vlašské ořechy. Promíchejte, posolte a přelijte kapkou olivového oleje. Před podávání zakápněte balsamicem. Kombinaci sladkokyselé chuti si zamilujete.
Špenát jako perfektní příloha
Zapomeňte na okamžik na klasický špenát, který se běžně připravuje ke knedlíkům a vepřovému. Zkuste připravit dušený listový špenát, který přijde k chuti a vhod nejen v době diety. Perfektně doplní maso i rybu.
Suroviny:
- 2 balení bio špenátu (klidně i více, po dušení z něj moc nezbyde)
- 1 bio cibule
- 1 bio česnek
- 1 kelímek bio smetany
- olej
- sůl a pepř
Postup:
Špenát properte a nechte okapat. Mezitím si na pánvi dozlatova opečte cibulku a poté i česnek. Následně přisypte špenát, posolte a pomalu duste. Pro výraznější a krémovou chuť přilijte kapku smetany. Podávejte jako přílohu.
Špenátový karbanátek nejen do hamburgeru
Suroviny:
- 150 g mletého bio masa (nakombinujte hovězí a vepřové)
- 150 g čerstvého bio špenátu
- 2 bio vejce
- ½ hrnku nastrouhaného bio sýru typu eidam
- strouhanka
- olej
- sůl a pepř
Postup:
Mleté maso a rozmixovaný (nebo nakrájený velmi najemno) špenát smíchejte s vajíčky, sýrem, kapkou oleje a dochuťte solí a pepřem. Pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu strouhanky či mouky. Vytvarujte pěkné kulaté placky o výšce cca 2 cm a o velikosti hamburgerové bulky. Ty opatrně obalte ve strouhance a ukládejte na plech vymazaný olejem. Pečte zhruba 20–30 minut při teplotě 180 stupňů. Povrch karbanátku by měl být zlatavý až lehce hnědý a křupavý. Podávat můžete do originálních hamburgerů, ale také třeba ke klasické bramborové kaši.