Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek.
První hranolky spatřily světlo světa již na přelomu 18. a 19. století – dodnes se vedou spory, jestli jejich kolébkou je Francie či Belgie. Jejich domácí přípravu pak velmi zjednodušil vynález zmrazených hranolek, se kterým přišla v polovině 20. století firma McCain a netrvalo dlouho, než přišla s nápadem vytvořit hranolky do trouby připravované bez dalšího přidaného oleje. Díky tomu již není třeba dlouho škrábat a krájet brambory ani vlastnit fritézu – stačí jen dát již připravené hranolky na plech, vložit do trouby a za dvacet minut je hotovo. Navíc s trendem zdravého životního stylu se snižuje také obsah soli i hladina nasycených tuku, takže i tato příloha vnímaná dříve jako nezdravá, může být součástí běžného vyváženého jídelníčku – pokud se to s ní samozřejmě nepřehání a také pokud se doplní zdravými potravinami jako je zelenina, ryby, ovčí či kozí sýr atd.
Co tedy k hranolkám připravit? Většinu lidí možná napadne „smažák“ nebo řízek. Ano, tyto pokrmy jsou klasika, ale stojí za to se pustit i na neprobádanou půdu a vyzkoušet něco netradičního a zdravějšího… Nechte se inspirovat.
Čekankové lodičky
- 400 g McCain Fri’Style
- 1 čekanka
- 200 g čerstvého tvarohu
- 1 svazek čerstvých bylinek (petrželka, kerblík, meduňka atp.)
- 2 kusy filé z ančoviček
- 1 lžička hořčice
- 50 ml olivového oleje
- 12 hrášků na ozdobu
- 50 ml ajvaru (paprikového pyré)
- 1 lžička mletého kmínu (nejlépe římského), sůl, pepř, červená paprika
Čekanku rozebereme na jednotlivé lístky. Bylinky omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Ančovičkové filé nasekáme na stejně drobné kousky. Vše spojíme s hořčicí, olivovým olejem a polovinou tvarohu. Hmotu přendáme do cukrářské stříkačky a s její pomocí nanášíme na listy čekanky. Ozdobíme hráškem. Ajvar spojíme se zbylou částí tvarohu a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu nanášíme na listy čekanky. Papriku omyjeme, přeřízneme napůl, odstraníme jádřince a podélně nakrájíme na proužky o šířce 1 cm. Použijeme k ozdobení. McCain Fri’Style připravíme podle pokynů na obalu. Podáváme spolu s dipy na čekance.
Krevety v limetkové omáčce
- 1 balení hranolek McCain Golden Longs
- 1 limetka, 3 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce zakysané smetany
- špetka kajenského pepře
- 3 velké loupané krevety (každá cca 60 g)
- sůl
Limetku řádně omyjeme a osušíme a poté nastrouháme kůru. Jogurt smícháme se smetanou, přidáme limetkovou kůru a dochutíme kajenským pepřem a solí. Krevety ohřejeme na pánvi. Servírujeme s limetkovým dipem a křupavými McCain Golden Longs připravenými dle návodu na obalu.
Ovčí sýr obalovaný cuketou
- 1 balení McCain Golden Wedges Crinkle
- 400 g měkkého ovčího sýra
- 4 cukety
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř, sladká paprika
- 400 g rajčat s bylinkami v plechovce
- 4 bobkové listy
Ovčí sýr nakrájíme na kusy – dva pro každou osobu. Cukety omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky 2 až 3 mm silné. Takto nakrájenou cuketu blanšírujeme po dobu 20 sekund (vložíme na 20 sekund do vroucí vody a poté ochladíme studenou vodou). Plátky cukety ovineme kolem sýra, přidáme sůl, pepř a papriku s olivovým olejem. Vše grilujeme po dobu jedné minuty v troubě při 160 °C. McCain Golden Wedges Crinkle připravíme dle návodu uvedeném na obalu. Mezitím zahřejeme směs rajčat s bylinkami a s bobkovým listem. Můžeme také přidat zbývající nakrájené kousky cukety. Takto vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Grilovaný ovčí sýr servírujeme s rajčatovou omáčkou a McCain Golden Wedges Crinkle.
Tipy na dipy
Hranolky nemusí sloužit pouze jako příloha k hlavnímu jídlu, je to i rychlý způsob, jak pohostit početnou návštěvu. Stačí k nim připravit chutné dipy, do nichž si lze hranolky namáčet. Naše rada: pro tuto příležitost jsou ideální hranolky do tvaru písmene U (např. McCain Fri’Style), do něhož se dip nabere podobně jako do lžičky…
Ostrá salsa s celerem
- 1 balení hranolek McCain Fri’Style
- 400 g červené papriky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce rostlinného vývaru
- 50 g sušených rajčat v oleji
- 2 lžíce čerstvé pažitky
- 1 celer
- 2 lžíce vinného octa
- kajenský pepř, sůl
Papriky umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme je na kostičky. Oloupeme cibuli a celer též nakrájíme na kostičky. Papriky, cibuli a celer osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme vývar a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté vše rozmixujeme. Rajčata nakrájíme najemno a smícháme s nasekanou pažitkou a rozmixovanou směsí. Pikantní salsu dochutíme solí, octem a kajenským pepřem. Servírujeme v misce a podáváme s hranolkami McCain Fri’Style.
Mexická salsa s kukuřicí
- 400 g loupaná rajčata nebo rajčatová passata
- 1 hrst zelené natě koriandru
- 1/2 jemně sekané šalotky nebo červené cibule
- dle libosti černé fazole, kukuřici apod. (nemusí být)
- 1 stroužek drceného česneku
- 1 chilli paprička
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- šťáva z 1/2 limetky
Jednotlivé suroviny posekejte, dobře promíchejte, ochuťte a dejte v uzavíratelné nádobě do chladu. Servírujte s hranolkami McCain Golden Longs a zeleninovými hranolky.