Dopřejte si na Silvestra luxus v podobě pohoštění

0
82

Silvestr, poslední den v roce, který je především o zábavě, pití a jídle. Chcete se vytáhnou něčím jiným něž klasickými chlebíčky či brambůrky? Máme pro vás netradiční recepty na pokrmy, s kterými završíte rok na jedničku.

Topinky „crostini“ s ricottou, ančovičkami a hruškou

Suroviny (na 20 topinek):

  • 20 plátků toustového chleba
  • 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
  • 3 hrušky
  • 1 malé balení ančoviček
  • 60 g rozinek
  • několik snítek rozmarýnu a šalvěje
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Na pánvi rozpalte olej spolu s rozmarýnem a šalvějí a postupně na něm opečte toustový chléb dozlatova. Rozinky mezi tím namočte do vlažné vody. Oloupejte hrušky, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V míse ve vodní lázni smíchejte ricottu s dobře okapanými ančovičkami (ponechte si několik ančoviček stranou na ozdobení) a kostičkami hrušky a osolte. Ricottovým krémem potřete topinky, lehce opepřete, ozdobte kouskem ančovičky, osušenými rozinkami a rozmarýnem.

Terinky z uzeného lososa s ricottou

Suroviny:

  • 200 g uzeného lososa
  • 200 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
  • 1 lžička želatiny
  • 1 okurka
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citrónové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a dozdobte snítkou kopru.

Taštičky s Provolone a sardelkami

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • sardelky v oleji
  • sýr Provolone nakrájený na kostičky z La Formaggeria Gran Moravia
  • sýr Verena z La Formaggeria Gran Moravia
  • mléko, pepř na fondue

Postup:

Vyválené listové těsto nakrájejte na čtverce 4×4 cm. Provolone nakrájejte na kostičky a naplňte čtverečky listového těsta jednou dobře okapanou sardelkou a kostičkou sýru. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut, dokud taštičky nezezlátnou. Servírujte se sýrovým fondue, které si můžete jednoduše připravit na pánvi rozpuštěním kostiček málo zralého sýra, např. Vereny, s trochou mléka a pepře. Můžete podávat jako předkrm či doplněk k aperitivu.

Prokládané poháry s mozzarellou

Suroviny:

  • 60 g paté z oliv „Paté di Olive“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia
  • 2 lžíce pesta „Pesto ligure“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia
  • 4 menší rajčátka
  • 60 g nakládaných sušených rajčat
  • 2 mozzarelly
  • grissini
  • lístky bazalky na ozdobu

Postup:

Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte z nich semínka a pak nakrájejte na kostičky. Sušená rajčátka rozmixujte s čerstvými. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Do skleniček vrstvěte střídavě rajčata, mozzarellu a olivové paté. Zakončete ligurským pestem. Ozdobte lístky bazalky. Podávejte s tyčinkami grissini.

Pomazánka s gorgonzolou a ořechy

Suroviny:

  • 200 g sýru gorgonzola s mascarpone a ořechy z La Formaggeria Gran Moravia
  • 200 g ricotty nebo tvarohu
  • sůl, pepř
  • hrst vlašských ořechů

Příprava:

Gorgonzolu a ricottu spolu promíchejte, dle chuti osolte, opepřete a přidejte vlašské ořechy. Podávejte na čerstvém pečivu s plátkem hrušky.

Lilkové závitky se sýrem provolone

Suroviny:

  • 2 středně velké lilky
  • 200 g provolone dolce
  • cherry rajčátka
  • bazalka
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Ogrilujeme lilky nakrájené na podélné, nepříliš silné plátky. Omyjeme rajčátka a nakrájíme je na čtvrtiny. Nakrájíme provolone na tenké plátky. Rozložíme lilek na prkénko nebo na talíř a položíme na něj plátky provolone, nakrájená rajčátka, sůl, pepř, nasekanou bazalku a pokapeme olivovým olejem. Stočíme lilky do závitků a upevníme párátkem, vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem. Zapečeme v troubě při 180 °C po dobu 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.

Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou

Suroviny:

na košíčky:

  • 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
  • ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu

na náplň:

  • 170 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
  • ¼ hrnku smetany na šlehání
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 lžičky hladkolisté petrželky
  • nakládaná sušená rajčata
  • čerstvě mletý pepř, sůl 
  • sýr Gorgonzola DOP Dolce z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečící papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby, a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka.

Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.

Carpaccio s jahodami a rukolou

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 150 g najemno nakrájeného carpaccia
  • 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
  • 140 g rukoly
  • 140 g středně zralých jahod
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.

Giuncata s pancettou a balsamikem

Suroviny:

  • 250 g sýru giuncata fresca
  • 150 g pancetty
  • 2 lžíce aceto balsamico

Postup:

Sýr nakrájejte na větší kostky a nechte je okapat. Každý kousek sýru pak zabalte do plátku pancetty a upevněte párátkem. Rozložte na talíř a pokapejte octem balsamico, servírujte vychlazené přímo z ledničky.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here