Ještě před pár lety u nás málokdo věděl, co kaki vlastně je. Dnes se stalo velmi oblíbeným podzimním a zimním ovocem. Plně dozrálé plody mají vynikající osvěžující, sladkou chuť a jejich dužina bez pecek připomíná mango nebo broskve. Snadno se krájí a nemusí se loupat, takže ho milují i děti.
Kaki je navíc velmi zdravé. Díky vysokému podílu vitamínů, vlákniny a minerálů (zejména vitamín A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám právě na podzim pomůže posílit váš imunitní systém. Pozitivně působí i na metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě.
Perfektně se hodí i do kuchyně. Využijete jej na mnoho způsobů při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Výborné je i sušené kaki. Vyzkoušejte obložený croissant s kaki a balkánských sýrem, mandlové florentýnky s kaki, rychlé tiramisu zdobené kaki nebo kuře z jednoho pekáčku s kaki, brokolicí a batáty.
Obložený croissant s kaki a balkánským sýrem
Vynikající snídaně nebo svačina, ve které se snoubí sladké a slané chutě. Kaki pak dodá nezaměnitelnou šťavnatost, díky které se tato dobrota stane pravidelnou součástí rodinného jídelníčku.
Připravte si:
- čerstvý croissant
- balení balkánského sýra
- 1 kaki
- rajče
- máslo
- sušená šunka nebo slanina
- případně bylinky dle chuti
Čerstvý croissant rozřízněte a namažte máslem. Postupně ozdobte sušenou šunkou, rajčetem, plátky kaki a nakonec posypejte balkánským sýrem. Přidat můžete i nasekané bylinky podle chuti.
Mandlové florentýnky s kaki
Kaki se výtečně hodí pro přípravu sladkých dezertů. Překvapte svou rodinu novinkou k nedělní kávě. Uvidíte, že sklidíte úspěch, protože mandlové florentýnky s kaki jsou opravdu lahodné.
Budete potřebovat:
- 200 g mléčné čokolády
- 120 g mandlí nasekaných na tenké plátky
- 120 g kaki pokrájeného na malé kousky
- 50 g másla
- 70 ml smetany ke šlehání
- 90 g krupicového cukru
- 50 g medu
- 50 g hladké mouky
Máslo, smetanu, cukr a med vložte do rendlíku a za občasného míchání zahřívejte. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte teplotu a za stálého míchání vařte zhruba 5 minut. Dejte ale pozor, aby se vám hmota nepřichytila. Do směsi přidejte nasekané mandle, kousky kaki a nakonec přisypejte mouku. Plech pokryjte pečícím papírem. Čajovou lžičkou ukrajujte malé kousky sladké hmoty. Přendejte na plech a mezi jednotlivými florentýnkami nechte dostatek místa. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních zhruba 5 minut. Florentýnky vyndejte z trouby. Pak nejlépe ve vodní lázni rozpusťte mléčnou čokoládu a florentýnky do ní ze spodní strany namáčejte. Nechte vychladnout a můžete podávat.
Rychlé tiramisu zdobené kaki
Oblíbené tiramisu lze připravit na sto způsobů. Ovšem to s kaki vás doslova pohltí po prvním soustu. Je lehké a snoubí se v něm tradice s exotickou chutí kaki. Na stole se tak po něm doslova zapráší.
Nachystejte si:
- 1 balení cukrářských piškotů
- 200 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrneček kávy
- 3 lžíce amareta
- kakao
- 1 kaki na ozdobení
- 3 lžíce cukru
Smetanu ušlehejte do tuha a jakmile začne tuhnout, přidejte 3 lžíce cukru a lehce vmíchejte mascarpone. Vznikne tím tuhý krém. Mezitím do sklenic nalámejte cukrářské piškoty a pokapejte kávou smíchanou se třemi lžícemi likéru amareto. Na piškoty navrstvěte krém, a nakonec poprašte kakaem. Dezert nechte odležet. Těsně před podáváním nakrájejte kaki na tenké půlměsíce a ozdobte jimi tiramisu. Uvidíte, že všem zachutná a jiné už nebudete připravovat.
Kuře z jednoho pekáčku s kaki, brokolicí a batáty
Kaki nepatří jen do sladkých jídel či předkrmů a svačinek. Jeho netradiční chuť potrhne i nejeden slaný pokrm. Vyzkoušejte kaki v kombinaci s kuřetem, nebudete věřit, jak skvěle chutná. Kaki dodá vůni exotiky a udrží maso šťavnaté. Takže, co víc si přát než delikátní a zdravý oběd či večeři.
Spotřebujete:
- 1 brokolice
- 1 batáta
- 1 kaki
- 2 kuřecí prsa (zhruba 400 g)
- chilli
- kari koření
- sušený česnek
- oregano
- olivový olej
- sůl
- pepř
Brokolici, batáty i kaki nakrájejte na podobně velké kostičky a dejte do pekáčku. Přisypejte kari koření, chilli a pokapejte olivovým olejem. Nechte péct v předem vyhřáté troubě při 180 stupních. Mezitím, co se zelenina peče, si připravte kuřecí prsa. Osolte je, opepřete a posypejte trochou koření třeba oregana a sušeného česneku. Pánev s olejem rozpalte a zprudka si na nich prsa opečte z obou stran. Potom kuře vložte na zeleninu a dopékejte 15 minut. Podávejte se zeleninou pokrájenou na tenké plátky.
Zdroj: Kaki Persimon Bouguet