Grilování, co takhle zkusit nové recepty? Máme pro vás tipy na grilování se slaninou. Zkuste slaninou ochutit kuřecí prsa, svíčkové medailonky, chřest nebo sýr.
Kuřecí prsa ve slanině
Potřebujeme:
- 4 kuřecí prsní řízky
- 8 plátků slaniny
- 1 mozzarellu
- 1 sklenice nakládaných sušených
- rajčat
- 4 plátky šunky
- Lístky šalvěje
- Sůl a pepř
Postup:
Začneme přípravou nádivky smícháním nasekaných nakládaných sušených rajčat a nahrubo nastrouhané mozzarelly. Kuřecí prsa nařízneme podélně z boku, aby vznikla kapsa, kterou naplníme stočenou šunkou a nádivkou. Okraje kapsy přitlačíme k sobě a zajistíme párátkem. Takto naplněný řízek osolíme a opepříme, obtočíme plátky slaniny, pod kterou vložíme několik lístků šalvěje. Aby kapsa hezky držela pohromadě, můžeme převázat potravinářským provázkem. Kuřecí kapsy grilujeme na rozpáleném grilu, dokud není maso hotové podle našich preferencí.
Svíčkové medailonky se slaninou
Potřebujeme:
- 2 ks vepřové panenky
- 8 plátků slaniny
- Zelené fazolky
- Několik větviček rozmarýnu
- Sůl
Postup:
Panenku nakrájíme na špalíky cca 3 cm silné, osolíme, potřeme olivovým olejem. Špalíky zavineme do plátků slaniny, převážeme přírodním provázkem, přidáme zašpičatělou větvičku rozmarýnu. Povrch masa posypeme drceným pepřem a na rozehřátém grilu ogrilujeme podle přání. Mezitím si připravíme zelené fazolky – povaříme 5 minut v osolené vodě, pak je rychle zchladíme ve studené vodě. Na pánvi osmažíme na másle cibulku dorůžova, přidáme fazolky a zakápneme citrónovou šťávou. Podáváme s bramborami pečenými v alobalu nebo s letním salátkem.
Slanina s chřestem
Potřebujeme:
- 12 ks zeleného chřestu
- 12 ks Váhalovy slaniny
- Na omáčku:
- 2 lžíce ovocného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1,5 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
Do hořčice postupně přimícháme olej, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Chřest umyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a střední část zabalíme do slaniny. Grilujeme na středně rozehřátém grilu do změknutí. Přelijeme omáčkou a ihned podáváme.
Sýr s bílou plísní v bůčkovém kabátku na grilu
Potřebujeme:
- 4 ks sýra s bílou plísní
- 8 plátků slaniny nebo Chilli boku
- Váhala nakrájeného na plátky
- Lžíce oleje
- Bylinky dle preferencí (tymián, bazalka,
- oregano)
- Alobal
- Přírodní provázek
Postup:
Sýr rozřízneme na polovinu. Olej smícháme s nasekanými bylinkami, potřeme sýr zvenku i zevnitř, a necháme chvíli marinovat. Pokud
máme dostatek času, necháme odležet 24 h. Následně každý marinovaný sýr zabalíme do plátků slaniny nebo Chilli boku a převážeme přírodním provázkem. Opět zabalíme, tentokrát do dvou vrstev alobalu a grilujeme na mírném ohni 10 min po každé straně. Po deseti minutách sundáme sýr z grilu a podáváme s bagetou a čerstvou zeleninou.