Chřest – jedna z nejoblíbenějších jarních surovin, zelenina plná vitamínů i možností. Jaký recept s námi vyzkoušíte? Třeba jarní risotto, chřest se sýrem, gratinovaný chřest či pečených chřest.
Jarní risotto
Ingredience:
- ½ kg vyloupaného čerstvého hrášku
- svazek mrkve
- svazek chřestu
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 dcl bílého vína
- 500 g rýže arborio z La Formaggeria Gran Moravia
- 1 nadrobno nakrájená šalotka
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
- 100 g sýru Gran Moravia
- šťáva z 1 citronu
Příprava:
Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá. V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou. Suroviny pro přípravu tohoto receptu seženete ve vaší oblíbené sýrárně La Formaggeria Gran Moravia.
Chřest se sýrem Gran Moravia
Ingredience:
- 1 svazek zeleného chřestu
- 100 g strouhaného sýru Gran Moravia nebo Tre Corti (z La Formaggeria Gran Moravia)
- 100 g italského specku nakrájeného na tenké plátky
- Extra panenský olivový olej na vytření pekáčku
Příprava:
Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě sýrem Gran Moravia, a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180 °C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou. Suroviny pro přípravu tohoto receptu seženete ve vaší oblíbené sýrárně La Formaggeria Gran Moravia.
Gratinovaný chřest se sýrem Gran Moravia
Ingredience:
- 1 kg zeleného chřestu
- 50 g čerstvého másla z La Formaggeria Gran Moravia
- 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
- strouhanka
- sůl
Příprava:
Očistěte chřest, svažte ho do několika svazků a povařte asi 10 minut ve slané vodě. Svazky do hrnce postavte tak, aby jeho špičky byly nad vodou. Poté nechte vychladnout. Vychladlý chřest rozložte do máslem vymazané pečicí formy, přidejte zbývající předem rozpuštěné máslo a posypte strouhankou a sýrem. Osolte a zapečte v troubě při 200 stupních asi 10 minut. Podávejte horké. Suroviny pro přípravu tohoto receptu seženete ve vaší oblíbené sýrárně La Formaggeria Gran Moravia.
Pečený chřest se šunkou a fontinou
Ingredience:
- 1 kg chřestu
- 2 plátky dušené šunky
- 120 g sýru fontina La Formaggeria Gran Moravia
- 2 vejce
- 2 hrsti nastrouhaného sýru Tre Corti z La Formaggeria Gran Moravia
- máslo
- sůl
- pepř
Chřest oloupejte a omyjte, odstraňte tvrdé konce nožiček. Povařte je 10 minut v osolené vodě nebo v páře, slijte e a rozložte do zapékací mísy vymazané máslem. Nakrájejte šunku a fontinu na proužky a rozložte je na chřest. V míse vyšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem Tre Corti, špetkou soli a pepře a směs nalijte na chřest. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů asi na 15 minut, až se vejce zpevní a sýr rozpustí. Suroviny pro přípravu tohoto receptu seženete ve vaší oblíbené sýrárně La Formaggeria Gran Moravia.