Grilování s dětmi: tři tipy na recepty pro ty nejmenší

0
23
Foto BIO

Gril nemusí být jen dospěláckou záležitostí. Musíme mít ale na paměti, že děti prorostlými steaky většinou příliš neosliníme. Vybírejte proto méně tučné a oku líbivější pochoutky. Přinášíme hned tři tipy na recepty, které si oblíbí celá rodina!

Jídlo venku milují děti stejně jako dospělí. Fascinuje je totiž proces grilování a příprava dobrot na ohni jim připadá tajuplná. A proto málokteré dítko lákadlu grilované večeře odolá. Navíc můžete děti zapojit do příprav. Těm větším můžete svěřit krájení zeleniny a napichování špízů a těm menším zase přípravu marinád. Uvidíte, že si užijete spoustu legrace.

Než se ale pustíte do příprav, zaměřte se na kvalitu surovin, a proto vybírejte produkty ekologického zemědělství. Biopotraviny totiž obsahují vitamíny a minerály v dobře vstřebatelné podobě pro tělo. Stejně jako ovoce a zelenina, také masné a mléčné výrobky pocházející z ekofarem, byly vyrobeny v souladu s přírodou a s ohledem na potřeby zvířat. Ta jsou chována v co nejpřirozenějším prostředí, žijí ve stádech a nejsou vystavena zbytečnému stresu, což má významný vliv na kvalitu jejich produkce v podobě masa a mléčných výrobků.

Barevné kuřecí špízy

Na špízy:

  • 250 g kuřecího masa
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks cukety
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks rajčete
  • bio extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř

Na marinádu:

  • 1 s bio citronu
  • lžička bio sójová omáčky
  • lžíce bio medu
  • bio extra panenský olivový olej

Do misky přidejte všechny ingredience na marinádu, dobře pomíchejte a zakápněte citronovou šťávou. Poté si připravte maso. Nakrájejte ho na kousky a naložte do marinády alespoň na jednu hodinu a dejte odpočinout do lednice. Mezitím si připravte zeleninu, kterou očistěte a nakrájejte na plátky tak, aby držela na špízu. Jakmile je maso odpočaté, napichujte ho společně se zeleninou na špíz, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a grilujte 15 minut.

Pestrobarevná domácí pizza

pizza
Foto BIO

Na těsto:

  • 350 g mouky (doporučujeme hladkou)
  • lžička třtinového cukru
  • lžička sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl

Na pizzu (dle fantazie)

  • rajčatový protlak
  • hrst cherry rajčat
  • 5 dkg šunky
  • hrst nastrouhaného sýru
  • hrst žampiónů
  • hrst kukuřice
  • extra panenský olivový olej
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř

Speciální požadavek: pizza kámen nebo jiná podložka na pečení

Do mísy přidejte mouku, cukr a sůl, dobře promíchejte. Poté postupně přidávejte kousky droždí, olej a vodu. Vše míchejte do té doby, než se těsto přestane lepit k míse. Takto zpracované těsto nechte kynout dvě hodiny na teplém místě zakryté utěrkou. Jakmile nakyne, také by nemělo lepit. Mírně si pomoučněte podložku, na které budete těsto válet. Použít můžete klasický váleček nebo ho jako praví Italové roztáhnout prsty. Poté vrchní vrstvu potřete protlakem a naskládejte ostatní ingredience dle chuťových preferencí. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a můžete péct.

Náš tip: Můžete vyzkoušet i variantu, kdy bude každá polovina pizza jiná.

Tortilla s kuřecím masem a mozzarellou (6 ks)

torti
Foto BIO
  • balení tortill v bio kvalitě
  • 3 ks kuřecích prsou
  • hrst salátu
  • 3 ks rajčat
  • 2 ks mozarelly
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks rajčatového pyré
  • hrst koriandru
  • sůl, pepř

Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na větší nudličky. Osolte je a opepřete z obou stran, naložte do olivové oleje a dejte je na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím si připravte náplň do tortilly. Rajčata i cibuli nakrájejte najemno, mozzarellu na plátky. Kuřecí prsa asi 10 minut před grilováním vytáhněte z lednice a nechte je přivyknout na teplotu. Pak je přemístěte na gril. Na ohni grilujeme z obou stran, dokud se řádně nepropečou. V mezičase si připravte tortilly, které potřete rajčatovým pyré a následně přidejte další ingredience – maso nakrájené na nudličky, mozzarellu, rajčátka, koriandr, salát a cibulku. Pak tortillu zamotejte.

Zdroj BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here