Sezóna višní je konečně tady! Zkuste šťavnaté bobulky tentokrát v netradičních receptech

0
447
Foto pixabay

Ani vy už se nemůžete dočkat až odstartuje hlavní sezona třešní a višní? Pokud patříte mezi jejich milovníky, za žádnou cenu si je nenecháte ujít, abyste připravili svou tradiční bublaninu, chutnou domácí zmrzlinu, džemy a marmelády či třeba chutný višňový likér, máme pro vás další tipy, které si určitě zamilujete. Zkuste višně letos trochu jinak a překvapte svou rodinu jejich netradičním podáním třeba ve formě delikátní omáčky podávané ke kousku výborného masa.

Kachní prsa s višněmi

Suroviny:

Kachni prsa s visni
Foto BIO
  • 2 bio kachní prsa
  • bio slunečnicový olej
  • sůl a bio pepř
  • 200 g čerstvých bio višní
  • 1 lžíce bio cukru
  • 1 lžíce bio hladké mouky

Kachní prsa očistěte, kůži jemně nařežte, osolte a opepřete. Takto připravené je zprudka orestujte na troše oleje z obou stran. Kůže by měla být opečená dozlatova. Poté je přendejte do malého pekáčku a pečte v předehřáté troubě na 200 °C nejdéle 10 minut. Troubu vypněte, otevřete a nechte je v ní přikryté ještě chvíli odpočívat. Před podáváním je nakrájejte na tenké plátky.

V době, kdy se vám v troubě pečou kachní prsa, si připravte višňovou omáčku. Višně opláchněte a přendejte do kastrůlku, zakápněte trochou vody a nechte lehce podusit. Jakmile se voda částečně vypaří, přidejte cukr a restujte asi 1 minutu, dokud nezkaramelizuje. Opět přilijte vodu a vařte zhruba 10 minut. Na závěr můžete omáčku zahustit trochou hladké mouky. Není to však nutné, záleží, jakou konzistenci si přejete. Pokud však mouku přidáte, vařte ještě alespoň 5 minut.

Kachní prsa jednoduše přelijte připravenou omáčkou. Skvěle se hodí například na trhaný ledový salát či spolu s dušenou rýží.

Grilované kuřecí prso s višňovou omáčkou a rýží

Suroviny:

ddff
Foto BIO
  • 2 bio kuřecí prsní řízky
  • 1 lžíce bio slunečnicového oleje
  • sůl a bio pepř
  • 200 g čerstvých bio višní
  • 1 bio cibule (nejlépe červená)
  • 2 dcl bio červeného vína
  • 1 lžíce bio balzamikového octa
  • 1 lžíce bio cukru
  • 1 bio celá skořice
  • 1 lžíce bio slunečnicového oleje
  • (1 lžíce bio zakysané smetany)
  • 1 lžíce bio kukuřičného škrobu či hladké mouky

Kuřecí prsa jemně osolte a opepřete a opečte na troše oleje na pánvi. Mezitím si uvařte rýži v osolené vodě dle návodu.

Na troše oleje dozlatova osmahněte najemno rozkrájenou cibuli. Poté do ní přidejte ocet, cukr a společně svařte. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte červené víno a skořici. Povařte zhruba 5 minut a přisypte omyté višně. Společně vše vařte dalších 10 minut. Na závěr osolte, opepřete a případně omáčku zahustěte kukuřičným škrobem či trochou mouky. Omáčku můžete ještě zjemnit lžící zakysané smetany, která vykouzlí krásnou růžovou barvu.

Kuřecí prso podávejte přelité omáčkou s rýží.  

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here