Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

0
2429
Zdroj: BIO

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

Dýně patří k vyhledávaným podzimním pochutinám a není se čemu divit. Lze z nich připravit polévky, omáčky, saláty, báječné přílohy, ale i sladké dobroty. Navíc obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Obsahuje zejména vitamín B1, B2 a C. Také jsou v ní i minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo. A díky správnému uskladnění vydrží klidně až do jara. Při jejich nákupu ale dbejte na to, abyste volili kvalitní kusy.

Pro dýně k eko farmářům

Lokálnost a čerstvost produktů by měla patřit ke klíčovým kritériím nákupu potravin. Kvalitní, místní zeleninu najdete zejména u farmářů hospodařících v režimu ekologického zemědělství, kteří při pěstování plodin nepoužívají umělá hnojiva ani pesticidy. Tím přispívají ke zlepšení kvality vody a svojí činností navíc pomáhají uchovat přírodu v dobré kondici pro další generace. Ekologičtí zemědělci také dbají na přirozené welfare zvířat a přispívají k zachování biologické rozmanitosti v přírodě. Bio dává jednoduše smysl všem.  

Prohlídky farem i nákup kvalitních produktů

Září je měsícem biopotravin, takže hned v několika krajích můžete zavítat k eko farmářům, kteří si připravili bohatý program pro děti i dospělé. Navíc si budete moci farmy prohlédnout zblízka, seznámit se se zvířaty i nakoupit čerstvé, lokální suroviny.

Grilovaná dýně se sýrem a bylinkami

  • ½ dýně
  • 200 g sýru balkánského typu
  • hrst oříšků
  • hrst bylinek – tymián, rozmarýn
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř na dochucení

Dýni očistíme od pecek, oloupeme kůru a nakrájíme na plátky. Každý kus potřeme tenkou vrstvou oleje, osolíme a opepříme. Takto připravenou dýni grilujeme dozlatova z každé strany. Kraje by měly být křupavé a zlaté, uvnitř by měla být měkká. Servírujeme s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky, posypané nasekanými bylinkami a zakápnuté olivovým olejem.

Dýňový karbanátek v bulce se zeleninou

Dynovy karbanatek
Zdroj: BIO
  • 500 g dýně, doporučujeme Hokkaidó
  • 1 ks vejce
  • 1 ks zakysané smetany
  • 1 ks červené cibule
  • 5 ks stroužků česneku
  • 2 ks rajčat
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • 150 g sýru, doporučujeme čedar
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst salátu
  • hrst strouhanky z pečiva
  • rostlinný olej
  • sůl

Dýni očistíme od pecek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Společně se stroužky česneku přidáme na plech a pečeme na 200 stupňů dozlatova. Česnek si dáme stranou a upečenou, vychladlou dýni rozmačkáme na kaši, přidáme bylinky, parmezán a vejce. Osolíme a přidáme strouhanku, aby se karbanátky dobře tvarovaly. Asi na půl hodiny necháme odpočinout v ledničce. Poté smažíme z obou stran dozlatova.

Bulky rozřízneme a potřeme olejem, rozkrojenou stranou dáme na gril asi jednu minutu opékáme. Následně si připravíme dresink. Smícháme zakysanou smetanu s upečeným česnekem a potřeme jím připravené, opečené bulky. Na spodní část pečiva přidejte salát, karbanátek, plátek rajčete, červenou cibuli, sýr a přiklopte vrchním dílem.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here