Chřestová sezóna je v plném proudu

0
55

Křehký a voňavý chřest byl dříve delikatesou pro vyvolené, ale dnes si ho můžeme vychutnat všichni. Je plný kyseliny listové a vitamínů C a A. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Chřest je také zdrojem vitaminu E, který posiluje imunitní systém. To ale není vše, chřest mimo jiné pomáhá při revmatických problémech a vzhledem k tomu, že má velmi málo kalorií, potěší i ty, kteří už se pustili do hubnutí do plavek. Skvěle se hodí do polévek, jarních salátů, těstovin nebo slaných koláčů. Výborný je i samotný s citrónovou omáčkou.

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Ingredience:

  • 175 g másla
  • 1 kg zeleného chřestu
  • 1 šalotka
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry

Postup:

150 g másla nakrájíme na kostičky a zakryté dáme do mrazáku. Zelený chřest oloupeme ve spodní třetině a odstraníme dřevnaté konce. Chřest umyjeme a vaříme v paře 6-9 minut na skus.  Oloupeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno a zesklovatíme na 25g másla. Přilijeme bílé víno, přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přidáme horký zeleninový vývar a necháme svařit na cca 75ml. Omáčku sejmeme ze sporáku. Metličkou postupně zašleháme kousky studeného másla. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou kůrou. Chřest osolíme a podáváme s omáčkou. Chutná výborně s novými brambory.

Penne s chřestem

Ingredience:

  • 500 g těstovin penne
  • 200 g chřestu
  • 200 g sterilovaných artyčoků
  • sůl
  • pepř
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g čerstvých rajčat
  • 50 ml olivového oleje
  • hrst hladkolisté petrželky

Postup:

Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme po dobu, jakou uvádí výrobce, aby byly al dente tzv. na skus. Hotové těstoviny vycedíme a lehce promastíme olejem. Mladý chřest lehce vložíme do vroucí vody a necháme tak minutu povařit. Vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. Chřest nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a restujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená čerstvá rajčata a na větší kusy překrájená sušená rajčata. Poté přidáme chřest a artyčoky. Směs osolíme, opepříme a vložíme uvařené těstoviny. Společně prohodíme, přidáme najemno nakrájenou petrželku a můžeme servírovat.

Chřestový koláč

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 2 jarní cibulky
  • 140 g studeného másla
  • sůl
  • pepř
  • 300 g chřestu
  • 300 ml smetany
  • 100 g sýru Gouda
  • 1 stroužek česneku
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Z hladké mouky, studeného másla a špetky soli vytvoříme drobenku. Přidáme 8 lžic studené vody a vypracujeme těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Z těsta vyválíme plát, přendáme do formy na koláč, nahoru dáme pečící papír a předpečeme. Mezitím si na oleji orestujeme jarní cibulku, nasekaný stroužek česneku, osolíme a opepříme. Oloupeme chřest. Smícháme vejce se smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na předpečený koláč dáme orestovanou cibulku, chřest, zalijeme smetanou, zasypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 175 °C cca 45-50 minut.

Salát ze zeleného chřestu

Ingredience:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 300 g jahod
  • 250 g vařených krevet
  • 100 g rukola
  • 50 g mladého špenátu

Zálivka:

  • 50 g medu
  • 50 ml citrónové šťávy
  • 10 ml zázvorové šťávy
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • sůl

Zdroj: Lamart

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here