Symbolem pro horké a slunečné léto je také voňavé čerstvé ovoce, na které netrpělivě čekáme celý rok. Maliny, dokonalé a typické bobulky, jsou samozřejmě výborné samy o sobě, ale co takhle je tentokrát zkusit jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou aromatickou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení. Připravili jsme pro vás malinové menu plné neotřelých kombinací.
Mionetto Raspberry Spritz
Nová hvězda dokonalé zahradní party? Zkuste spojení malin a Prosecca, které se během letních dní přímo nabízí. „Chuť malin i prosecca je založená na harmonii jemné sladkosti a příjemné kyselosti, a tak k sobě výborně ladí. Pro perfektní vzhled můžete maliny přidat nejen do drinku samotného, ale zkusit s nimi ozdobit také skleničku. K tomu využijte ideálně maliny zmrzlé.
K přípravě budete potřebovat:
- 80 ml Prosecco Mionetto Prestige Brut
- 40 ml Tanqueray gin
- 10 ml Bezinkový sirup
- 10 ml Malinový sirup
- 5-10 ks rozmačkaných malin
- 10 ml čerstvá limetková šťáva
- na ozdobu – čerstvé maliny, máta a kůra citronu
Veškeré ingredience jednoduše smíchejte a podávejte na ledu. Rozmačkané maliny doporučujeme scedit, abyste se zbavili semínek. Sklenku nezapomeňte pěkně ozdobit.
Studená malinová polévka
Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.
K přípravě budete potřebovat:
- 4 hrnky čerstvých nebo mražených malin
- ¼ hrnku brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
- ½ až ¾ hrnku cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
- 1 hrnek zakysané smetany
- 2 lžíce jemně nasekané máty
Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do mísy. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.
Grilovaný losos s malinovým přelivem
Spojení masa s ovocem není žádnou novinkou, ale většinou takto připravujeme maso tmavé, jako je zvěřina nebo hovězí, a používáme spíše sušené nebo podzimní ovoce. Malinovou omáčkou ale skvěle doplníte jemnou chuť ryb nebo drůbeže. Rozhodně ji musíte vyzkoušet!
K přípravě budete potřebovat:
- 450 g čerstvých malin
- 1 lžička másla
- ¼ šálku vody
- 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
- 1-2 lžíce malinového džemu
- sůl a pepř
- ½ hrnku bazalkových lístků
- 400 g lososa
- Bazalka na ozdobu
Maliny důkladně propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, bazalkové lístky, džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Poté odstavte, vyjměte z omáčky bazalku a nechte odpočinout. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte lososa na grilu. Kousky ryby osolte a opepřete a položte je na středně rozehřátý gril. Opékejte zhruba 4 minuty z každé strany. Rozdělte porce na talíře a každý kousek přelijte trochou omáčky a dozdobte bazalkou.
Mini dortíky Pavlova
Dezert Pavlova, pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlové, patří do repertoáru všech světoznámých cukrářů. Vypadá lehce neupraveně až ležérně a patří k těm dezertů, který může při troše cviku zvládnout každý. Navíc nemusí mít podobu jednoho velkého dortu, ale i mini zákusků, které budou ozdobou pro letní party na zahradě.
Na těsto:
- 3 velká vejce
- několik kapek citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu)
- 75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)
- Na krém:
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 150 ml smetany na šlehání
- Na ozdobu:
- 200 g malin
- můžete přidat další ovoce jako jsou borůvky, jahody i rybíz
Předehřejte si troubu na 140 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu. Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty. Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování.
Na pečicí papír poklaďte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce udělejte dolíček. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout.
Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte jí na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.