Zelenina jako strašák dětských talířů. Pojďme to změnit

0
128

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

Zní to až neuvěřitelně, ale naše ratolesti by měly za den sníst až tři porce zeleniny. Jedna porce pak odpovídá asi jedné dětské hrsti. Tím, že budeme děti nutit, ale většinou ničeho nedosáhneme. A v případě, že se pak doma nepřipravují chutné zeleninové pokrmy, ale spíše napodobeniny ze školních kuchyní, se spíše setkáme s odporem než pochvalou. Dětem musíme zeleninu v první řadě představit a také ji musíme sami jíst, protože si v nás od mala vytváří svůj vzor.

Vybírejte kvalitu

Skladba jídelníčku by se neměla obejít bez hodnotných potravin. Už v rané fázi života si totiž děti vytvářejí návyky, které si se sebou odnáší do života. Proto je důležité vybírat pečlivě, a to především z produkce ekologického zemědělství, kde se nepoužívají umělá hnojiva ani další chemické látky jako např. pesticidy, takže bio zeleninu nemusíte vůbec loupat, stačí ji jen umýt. Pro nákup bio zeleniny můžete kromě bio farem vyzkoušet také farmářské e-shopy nebo kamenné obchody, kde bioprodukty najdete pod označením biolistu nebo biozebry.

Zapojte děti

Zkuste vybírat zeleninu přímo s dětmi a také si s nimi o potravinách povídejte. Častým problémem totiž bývá, že děti nechtějí jíst jednoduše to, co neznají. Vyzkoušet můžete lákavější a barevnější druhy, mezi které řadíme třeba kukuřici, hrášek, řepu, mrkev i okurky. Pomůže také zapojení dětí do vaření, kdy se můžou sami podílet na tom, jakou zeleninu si například do zapečených těstovin nebo oblíbených zeleninových placek vyberou.

Vykrajovátka nejen na cukroví

Srdíčka z vařené mrkve anebo berušky z cherry rajčátek. Zapojte fantazii a zkuste dětem přiblížit ty zeleninové druhy, které by jinak zůstaly bez povšimnutí. Z okurky nebo mrkve můžete nakrájet dlouhé hranolky, které si mohou děti namáčet v dipu. Oblíbené jsou i zeleninové pyré, a to hlavně hráškové, které se podává například k britské specialitě fish and chips.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here