Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

0
157

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme. Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní.

Skvělé kedlubny seženete na ekologických farmách. Koupit si je však můžete i online přes farmářův e-shop. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie, umělé postřiky nebo průmyslová hnojiva.

Skvělá příloha: Kedlubnové hranolky

Milujete křupavé bramborové hranolky a hledáte k nim alternativu? Zkuste tentokrát proužky kedlubny, uvidíte, že nebudete litovat.

Suroviny:

  • 3 bio kedlubny
  • grilovací koření na zeleninu
  • sůl
  • bio máslo (případně trochu oleje)

Postup:

Příprava hranolků je stejně jednoduchá jako u klasických bramborových. Jednoduše rozkrájejte kedlubnu na proužky, okořeňte a osolte, pokapejte olejem a šup do trouby. Hranolky můžete připravit i na pánvi, kde je na másle lehce osmahnete, poté přiklopíte pokličkou a necháte podusit do měkka. Nebudou sice tak křupavé jako z trouby, ale takto udušená zelenina také není špatná.
Tip: Zkuste podobnou přípravu s celerem! Celerové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem si zamilujete!

Kedlubnové karbanátky

Jednoduché a přitom delikátní! Připravte smažené kedlubny, které doplňte vařenými brambory a trochou tatarky.

Suroviny:

  • 2 bio kedlubny
  • bio hladká mouka
  • bio vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

Zhruba 1 cm tlusté plátky kedlubny lehce osolte a obalte v klasickém trojobalu. Následně usmažte v troše oleje.

Zapečené brambory s kedlubnou

Suroviny:

  • ½ kg bio brambor
  • ½ kg bio kedlubny
  • 1 ks bio pórek
  • 2 bio vejce
  • 1 kelímek husté bio smetany
  • 1 cihla tvrdého bio sýru typu eidam
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

Brambory, kedlubny a pórek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do zapékací mísy pěkně po sobě – vrstva brambor, vrstva kedlubny, vrstva pórku. Nezapomínejte průběžně solit a pepřit. Jakmile budete téměř u okraje mísy, rozšlehejte vejce spolu se smetanou a přelijte. Navrch nastrouhejte sýr, který vytvoří krásnou křupavou krustu. Pečte do změknutí brambor a kedlubny a dokud sýr nebude pěkně zlatavý. Porci ozdobte trochou čerstvé petrželky.

Plněné kedlubny

Suroviny:

  • 4 ks bio kedlubny
  • 2 bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • 3 bio rajčata
  • 2 bio papriky
  • 1 balení žampionů
  • sůl, pepř
  • bio olej na smažení
  • čerstvé bylinky

Postup:

Kedlubnu očistíme a vcelku ji uvaříme ve vodě do měkka. Mezitím si na pánvi na troše oleje osmažíme na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, poté žampiony, papriky a nakonec rajčata. Dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí plníme uvařené a rozpůlené kedlubny. Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme.

Tip: Zkuste navrch přidat trochu nastrouhaného sýra a krátce zapéct v troubě. Mňam!

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here