Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme. Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní.
Skvělé kedlubny seženete na ekologických farmách. Koupit si je však můžete i online přes farmářův e-shop. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie, umělé postřiky nebo průmyslová hnojiva.
Skvělá příloha: Kedlubnové hranolky
Milujete křupavé bramborové hranolky a hledáte k nim alternativu? Zkuste tentokrát proužky kedlubny, uvidíte, že nebudete litovat.
Suroviny:
- 3 bio kedlubny
- grilovací koření na zeleninu
- sůl
- bio máslo (případně trochu oleje)
Postup:
Příprava hranolků je stejně jednoduchá jako u klasických bramborových. Jednoduše rozkrájejte kedlubnu na proužky, okořeňte a osolte, pokapejte olejem a šup do trouby. Hranolky můžete připravit i na pánvi, kde je na másle lehce osmahnete, poté přiklopíte pokličkou a necháte podusit do měkka. Nebudou sice tak křupavé jako z trouby, ale takto udušená zelenina také není špatná.
Tip: Zkuste podobnou přípravu s celerem! Celerové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem si zamilujete!
Kedlubnové karbanátky
Jednoduché a přitom delikátní! Připravte smažené kedlubny, které doplňte vařenými brambory a trochou tatarky.
Suroviny:
- 2 bio kedlubny
- bio hladká mouka
- bio vejce
- strouhanka
- sůl
- olej na smažení
Postup:
Zhruba 1 cm tlusté plátky kedlubny lehce osolte a obalte v klasickém trojobalu. Následně usmažte v troše oleje.
Zapečené brambory s kedlubnou
Suroviny:
- ½ kg bio brambor
- ½ kg bio kedlubny
- 1 ks bio pórek
- 2 bio vejce
- 1 kelímek husté bio smetany
- 1 cihla tvrdého bio sýru typu eidam
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka
Postup:
Brambory, kedlubny a pórek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do zapékací mísy pěkně po sobě – vrstva brambor, vrstva kedlubny, vrstva pórku. Nezapomínejte průběžně solit a pepřit. Jakmile budete téměř u okraje mísy, rozšlehejte vejce spolu se smetanou a přelijte. Navrch nastrouhejte sýr, který vytvoří krásnou křupavou krustu. Pečte do změknutí brambor a kedlubny a dokud sýr nebude pěkně zlatavý. Porci ozdobte trochou čerstvé petrželky.
Plněné kedlubny
Suroviny:
- 4 ks bio kedlubny
- 2 bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 3 bio rajčata
- 2 bio papriky
- 1 balení žampionů
- sůl, pepř
- bio olej na smažení
- čerstvé bylinky
Postup:
Kedlubnu očistíme a vcelku ji uvaříme ve vodě do měkka. Mezitím si na pánvi na troše oleje osmažíme na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, poté žampiony, papriky a nakonec rajčata. Dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí plníme uvařené a rozpůlené kedlubny. Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme.
Tip: Zkuste navrch přidat trochu nastrouhaného sýra a krátce zapéct v troubě. Mňam!