Řada studií jednoznačně prokázala léčivé účinky látek obsažených v této tajemné rostlině. I přesto se najdou někteří odborníci, kteří tyto důkazy vyvrací. Vzniká tak prostor pro neustálou diskusi. Pojďme společně proniknout do provoněného světa kávy, představit si správný způsob její přípravy a ukázat si možnosti a benefity, které tato plodina ukrývá.
Jeden šálek plný vitamínů
V řadě vědeckých výzkumů bylo prokázáno, že konzumenti kávy a látek v ní, předcházejí mnoha zdravotním rizikům. Vždy je však důležité dbát na množství, a také na způsob přípravy kávy. Jeden šálek obsahuje například – vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangan, draslík, hořčík, fosfor a další zdraví prospěšné látky. Abychom z kávy získali všechny tyto pozitivní vlastnosti, musíme dbát nejen na kvalitní kávová zrna, ale i další faktory důležité při přípravě. Faktorů je celkem pět a bez jejich dodržení vaše káva nikdy nebude chutná, voňavá a nebude obsahovat všechny tělu prospěšné látky.
Máte správně namleto?
Začněte u mletí, správná hrubost mletí je základ, který má vliv na celý proces výroby, nezapomínejte ani na stlačení namleté kávy, špatné napěchování může zamezit průtoku vody nebo naopak proteče namletou kávou moc rychle. Teplota vody a tlak průtoku jsou dalšími aspekty, na které by měl být kladen zřetel. Poslední věcí je čas, příliš dlouhý průtok totiž může znehodnotit kávovou směs a do šálku poté putuje „přepálený“ extrakt. Profesionální baristé všechny pravidla shrnuli do těchto pěti čísel: 7-30-90-9-25 – neboli 7 gramů čerstvě mleté kávy stlačí silou 30 kg a nechá jimi protékat vodu o teplotě 90 stupňů pod tlakem 9 barů po dobu 25 vteřin. Pokud se ovšem nechcete zabývat výrobou kvalitních kávových nápojů, ale chcete je pouze konzumovat, navrhujeme vám nákup plně automatického kávovaru, který za vás vše ohlídá a připraví vše jako profesionál. Dobrou volbou mohou být například kávovary značky Krups.
Jaké pozitivní účinky má teda takto připravená káva?
Studie ukazují, že pravidelné pití kávy přináší o 65 % nižší riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Kofein totiž pozitivně působí na paměťovou výkonnost a pravděpodobně snižuje i tvorbu beta amyloidu v mozku. Terapeutické použití kofeinu v klinické praxi je tudíž jednou z mnoha slibných cest v boji s Alzheimerovou nemocí, proto v současné době probíhá řada klinických studií.
Dalším častým onemocněním, kde může káva zmírnit negativní příznaky je podle rozsáhlých epidemiologických i experimentálních studií diabetes 1. typu, onemocnění charakterizované zvýšením hladiny krevního cukru. Odborníci uvádí, že 3–5 šálků filtrované kávy za den může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Konzumace kávy totiž zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů a ovlivňuje senzitivitu tkání k účinku inzulinu. Příznivý účinek kávových zrn je také přičítán vysokému obsahu solubilní vlákniny a jak jsme výše zmiňovali, i ve schopnosti zvýšit tělesnou aktivitu a práci metabolismu, čímž napomáhá při redukci tělesné hmotnosti při dietních opatřeních v případech diabetu.