Přebytek dýně? Udělejte z ní džem

0
80

Domácí džemy převyšují kupované kvalitou, ale i chutí. Při domácí výrobě máte pod kontrolou suroviny, množství cukru a můžete experimentovat s chutí a vymýšlet nové recepty. My vám nabízíme kreativní recepty z dýně.

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Co potřebujete:

  • 1 kg upečené dýně
  • šťáva z 1 citronu
  • kůra z 1 citronu
  • 2 g muškátového oříšku
  • Želírovací cukr 2:1 Labeta

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170° C, v elektrické na 180° C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Dýňový džem se skořicí

Co potřebujete:

  • 1 kg dýně
  • Skořicový cukr Labeta
  • Želírovací cukr 2:1 Labeta
  • citronová šťáva podle chuti

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr Labeta, Želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here