Ricotta – lehkost bytí na talíři

0
29

Jarní vzduch, příjemné, stále se prodlužující dny, chuť servírovat na stůl něco čerstvého a lehkého: to je ideální konstelace pro ricottu. V mžiku vám pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Na sladko nebo na slano – ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům idealní konzistenci, ochucuje první chody a je součástí znamenitých dezertů.

Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálních solí, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií. Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.

Jak se ricotta uchovává?

Při nákupu je ricotta měkká, má pěknou sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, je vhodné uchovávat ji v chladničce v uzavřené nádobě, aby si zachovala své vlastnosti. Po několika dnech může být o něco sušší, v takových případech ji můžete využít přivaření.

Jak si ji vychutnat?

Ricotta je výborná jako ingredience v kuchyni, součást náplní i druhých chodů. Skvělá je i namazaná na chleba, zkuste ji i jako podklad dalších ingrediencí na klasických českých chlebíčcích! Evergreenem jsou také ricottové dezerty.

TIP: Ricotta Speciale

Vyzkoušejte prémiovou ricottu, jaká je k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, a má extra lahodnou chuť čerstvého mléka a měkkou zrnitou konzistenci. Vyrábí se ze syrovátky pocházející z mléka, které se sváží z farem Ekoudržitelneho řetězce do litovelské sýrárny Brazzale Moravia, aby zde bylo zpracováno na máslo a sýry.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here