Ochutnejte tradiční Svatomartinská vína. Letos s předstihem

0
337

Vinaři i milovníci vína napjatě očekávají moment, kdy budou moci otevřít lahve letošního Svatomartinského vína a poprvé ochutnat víno ročníku 2019. Tento okamžik letos nastane neobvykle už v pátek 8. 11. Důvod je jednoduchý. Svatomartinská vína se těší velké oblibě mezi českými spotřebiteli, a ti si je proto budou moci dopřát už o víkendu, který předchází svátku svatého Martina.

První příležitost, jak ukázat světu a hlavně spotřebitelům, jaká budou vína roku 2019, mají vinaři už v pátek 8. listopadu. Letošní první vína by se měla vyznačovat typickým moravským charakterem, který odpovídá vkusu domácích zákazníků. „Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě vnímáme. A to je výrazný aromatický odrůdový projev typický pro severněji položené vinic. Mladá bílá vína mají dostatek kyselin a zejména aromatických látek,“ říká Josef Svoboda ředitel vinařství Habánské sklepy.

Jak si nejlépe užít Svatomartinské

Svatomartinská vína si získala oblibu zejména proto, že přináší výtečné osvěžení a požitek z lehké ovocné chuti s typickou kyselinkou. Hodí se především na denní pití a k posezení s přáteli. „Svatomartinská vína nejsou určena k archivaci. Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet,“ radí Josef Svoboda.

Tradičně jsou mladá vína spojována se svatomartinskou husou. Možnosti párování s pokrmy jsou ale mnohem pestřejší. Báječně se hodí k jednoduchým jídlům, dezertům nebo jako aperitiv. Jsou tak výjimečnou příležitostí, jak osvěžit a odlehčit syté podzimní pokrmy. Sommelier David Král doporučuje: „Svatomartinská vína jsou díky své svěžesti vhodná ke snoubení se širokou škálou pokrmů od lehkých předkrmů a salátů až po pečená masa. Osvědčenou klasikou je pak křupavá husa ve spojení s mladým červeným vínem.“Skladována by měla být při teplotě do 16 stupňů Celsia a v přítmí. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 5-7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10-12 stupňů.

Desatero pro fanoušky Svatomartinských vín

  1. Za označením „Svatomartinská“ se skrývají první mladá vína, která vinaři připravují z letošní úrody.
  2. Typické logo zpodobňující svatého Martina na bílém koni a označení „Svatomartinské“ uděluje Vinařský fond ČR, jehož odborná komise posuzuje a schvaluje každé víno, které o zisk této známky usiluje.
  3. Prvních letošních vín se budeme moci neobvykle napít už 8. listopadu. Důvod je prostý. Aby si spotřebitelé mohli velmi oblíbený nápoj užít v pátek a o víkendu, který těsně přechází svátku svatého Martina.
  4. Hlavní část oslav nového vinařského roku se odehraje tradičně v pondělí 11. listopadu.
  5. Spojení se svátkem svatého Martina není náhodné. Vína otevřená v tento den už totiž stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest.
  6. Svatomartinská vína se mohou vyrábět pouze z vybraných odrůd. Bílá z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Červené a růžové z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a růžové navíc i z odrůdy Zweigeltrebe.
  7. Vyznačují se příjemnou svěžestí, pikantní kyselinkou a šťavnatostí, a to jak v chuti, tak i v aroma.
  8. Nejsou vhodná k archivaci, spotřebovat by se měla ideálně letos, nejpozději však do Velikonoc následujícího roku, kdy se jejich vlastnosti vytrácí.
  9. Pod značkou „Svatomartinské“ se nabízí mladé víno od roku 2005, jeho tradice ovšem sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo spojeno právě s vítáním nového vína a také s bujarým veselím a hodováním nad zdárným ukončením sklizně.
  10. V letošním roce bude na trhu přibližně 2,2 milionů lahví.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here