Není smetana jako smetana. Zaměřte se na kvalitu

0
37

Smetana je hojně využívána pro přípravu slaných i sladkých jídel a mnoho hospodyň si bez ní vaření neumí představit. Naučte se ale mezi nabízenými smetanami vybrat tu nejlepší.

Smetana musí mít minimálně 10 % tuku

Smetana, tekutý mléčný výrobek získaný výhradně z mléka, se hodí pro přípravu jídel slaných i sladkých. Využití nachází ve studené i teplé kuchyni. Důležité je, že musí obsahovat nejméně 10 % tuku. V roce 2018 se v České republice spotřebovalo 5,4 litrů smetany na osobu, přičemž 47 % z tohoto množství tvořila smetana ke šlehání, 34 % zakysaná smetana a 19 % ostatní smetany (např. smetana do kávy apod.). Smetana obsahuje mnoho vápníku, kvalitních bílkovin, vitaminů (zejména řady B), zinku a fosforu. Patří však k výrobkům s vyšším obsahem tuku, proto je vhodné její konzumaci přizpůsobit z hlediska příjmu ostatních živočišných tuků.

Druhy smetany

Na výběr máme poměrně veliké množství druhů smetan s různým obsahem tuku. Na trhu najdeme smetanu ke šlehání, smetanu vysokotučnou, zahuštěnou neslazenou a zahuštěnou slazenou, sušenou smetanu nebo kysanou. Je třeba zdůraznit, že fermentované výrobky jsou lépe stravitelné a tělu prospěšné. Zakysaná smetana má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, a tím i na imunitní systém. Lze ji použít také pro tepelné úpravy, a to ke zjemnění polévek a omáček (třeba do jihočeské kulajdy nebo svíčkové). Neměli bychom ji však kvůli vyššímu obsahu tuku konzumovat příliš často. Smetana se mj. používá i na výrobu zmrzliny, na ochucení šlehačky, při přípravě různých nápojů a koktejlů a v cukrářské výrobě.

Jak vybrat smetanu

Když vybíráme smetanu, nesledujeme jen datum minimální trvanlivosti výrobku, ale také účel, pro který ji chceme použít, a obsah tuku. Pokud přemýšlíme, zda koupit smetanu čerstvou, platí, že žádná z nich není zcela „čerstvá“. Všechny výrobky jsou totiž ošetřeny pasterací, která je nutná z důvodu zdravotní nezávadnosti, přičemž pasterované mléčné výrobky si uchovávají vyšší výživové hodnoty a příjemnější chuť, protože jejich tepelné ošetření bylo šetrnější. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací a má trvanlivost 10–21 dní. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilací v obalu a má trvanlivost 90–150 dní.

Smetanu vybíráme také podle toho, jak dlouho ji potřebujeme uchovat, tedy jestli ji máme do zásoby, nebo na rychlou spotřebu. Smetany v kelímku většinou trvanlivé nebývají, stejně jako smetany balené v kartonových krabičkách s vystouplým příčným svárem nahoře. Spolehlivě napovědí skladovací podmínky uvedené na obalu.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here