Kdy říci prošlým potravinám ano?

0
133
Foto: Pixabay/PortalJardin

Všichni to můžeme zažít – moment překvapení, když vzadu ve spíži narazíme na oblíbenou krabici sušenek. A jsme zklamaní, když zjistíme, že potravina má několik měsíců po datu minimální trvanlivosti. Vyhodit či sníst? A co vlastně znamená doba minimální trvanlivosti? A co datum spotřeby? A jak je to třeba s vínem?

Na potravinách se můžeme setkat se dvěma snadno zaměnitelnými termíny: datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby ve tvaru „Spotřebujte do”.

Minimální trvanlivost je pouze doporučení

Datum minimální trvanlivosti je pouze doporučením a znázorňuje, do kdy si produkt zachová původní kvalitu. Ačkoliv tak třeba může potravina ztratit na své původní chuti, vůni či konzistenci, nemusí to vašemu zdraví nijak ublížit. Zejména v případech, kdy je výrobek skladovaný v doporučených podmínkách a nemá porušený ochranný obal. „I proto mohou spotřebitelé mnohdy narazit u některých prodejců na zlevněné potraviny, které mají po datu minimální trvanlivosti. Prodejce však musí takové zboží nabízet odděleně od ostatního a také musí spotřebitele na uplynutí data minimální trvanlivosti upozornit,” zdůrazňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Po uplynutí data minimální trvanlivosti je spíše na vás, abyste daný výrobek otestovali – nejlépe pomocí smyslů. Potravinu si pozorně prohlédněte. Není obal nafouknutý? Nevykazuje výrobek příznaky plesnivění? Jakou má konzistenci? Jak voní? Jak chutná? Pokud se vše zdá být v pořádku, mělo by být bezpečné potravinu konzumovat.

Samozřejmě je zapotřebí si uvědomit, že každá potravina může mít odlišné datum minimální trvanlivosti. „Ovesné vločky nedoporučujeme skladovat déle než dva měsíce po uplynutí data minimální trvanlivosti. Naopak těstoviny, mouka či rýže vydrží bez rizik pro vaše zdraví až rok po uplynutí doby minimální trvanlivosti,” komentuje Eduarda Hekšová. Datum minimální trvanlivosti se týká i chlazených produktů. Pokud tak zapomenete na jogurt v lednici, můžete jej bez obav o zdravotní závadnost sníst i pět dní po uplynutí data.

Pojem „spotřebujte do“

S označením data spotřeby neboli použitelnosti, které často bývá na potravinách vyznačeno jako „Spotřebujte do”, je to jiná. Toto datum nám totiž stanovuje dobu, do kdy je u potravin rychle se kazících zaručená jejich zdravotní nezávadnost. Typicky tak na takové označení narazíte u ryb, masa a výrobků z chladících pultů. Jedná se taky o výrobky, které se po uplynutí data spotřeby nesmí dále prodávat. A to ani se slevou či s upozorněním.

Potraviny bez označení

Na některých potravinách datum spotřeby či minimální trvanlivosti budete hledat jen marně. Jedná se hlavně o čerstvou zeleninu a ovoce, ale také víno, sůl či ocet. „U těchto potravin nemá výrobce povinnost časově datum použitelnosti ohraničit. To však samozřejmě neznamená, že se taková potravina či výrobek nezkazí a na místě je kontrola vašimi vlastními smysly,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Zdroj: dTest

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here