Jahodová sezóna se pomalu blíží, a tak si představíme netradiční džemy. Co takhle zkusit jahodový s mangem, bezem nebo kakaovými boby? Nebo máte rádi něco ostřejšího? Pak pro vás máme recepty na džem se sektem či vínem.
Jahodový džem s mangem
Potřebujete
- 900 g jahod
- 1 velké mango
- Želírovací cukr na jahody (1 balení 425 g)
- šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové
Postup: Jahody očistěte a rozmixujte, mango oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte společně s jahodami, popř. rozmixujte jen jednu část ovoce a druhou nechte pokrájenou na kousky, abyste zavařenině ponechali strukturu. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přilijte i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut, nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem s červeným vínem
Potřebujete
- 850 g jahod
- 100 ml červeného vína
- Želírovací cukr na jahody (1 balení 425 g)
- šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové
Postup: Jahody rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu alkohol zachovat a neodvařit jej, přidejte víno až těsně před koncem. Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem s kakaovými boby
Potřebujete
- 900 g jahod
- 4 lžíce drcených nepražených kakaových bobů
- JamFix 3:1
- 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
- 1 citron
Postup: JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přilijte i šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Nakonec ještě přidejte do džemu kakaové boby. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem s bezovými květy
Potřebujete
- 850 g jahod
- 3–4 květenství bezu nebo cca 60–70 ml bezového sirupu
- JamFix 3:1
- 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
- 1 citron nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové
- * bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce). Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)
Postup: JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem se sektem
Potřebujete
- 850 g jahod
- 100 ml sektu
- JamFix 3:1 Labeta
- 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
- šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové
Postup: JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem, přilijte sekt a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu zachovat alkohol a neodvařit jej, přidejte sekt až těsně před koncem (lijte pomalu, bude hodně šumět). Alkohol se odpařuje už při 78 °C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Zdroj: Labeta