Velikonoční dezerty? Zkuste je bez lepku

0
368
Foto: Labeta

Velikonoce se blíží, a tak přinášíme tipy na skvělé veikonoční recepty. Tentokrát odlehčené, bez lepku! Co si společně s námi upečete? Cupcakes, pletenec, perníčky, beránka, jidáše, mazanec nebo třeba dort?

Mechové bezlepkové cupcakes

Potřebujete (na 10-12 ks)

Na těsto:

270 g Směsi na bábovku bez lepku Labeta, 70 g čerstvého špenátu, 2 celá vejce, 100 g cukru, 100 g mléka, 60 g rozpuštěného másla, 40 g Vanilinového cukru Labeta, 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta

Na krém:

1 smetana ke šlehání, 1 tvaroh, 20 g Vanilinového cukru Labeta

Postup

Vejce, cukr a vanilinový cukr vyšlehejte do husté pěny (jen díky tomu budete mít povrch hezky křupavý a prostředek dortíku vláčný). Poté v mléce rozmixujte listový špenát a přidejte k vyšlehané směsi. Také přidejte rozpuštěné máslo a opět směs promíchejte. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte hladké těsto. Košíčky dejte do plechu na muffiny a těsto plňte maximálně do ¾ košíčku (pokud nemáte, vložte do sebe alespoň dva papírové košíčky nebo můžete použít i silikonové košíčky). Pečte při 180 až 190 ° cca 30 minut (až kraje začnou zlátnout, můžete zkusit špejlí, zda se těsto nelepí). Po upečení nechte zcela vychladnout tak, jak jste jej pekli, tedy v plechu či košíčkách. Mezitím si připravte krém. Nejdříve vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte tvaroh a prošlehejte. Hotový krém zatím uložte do lednice do doby, než budou dortíky vychladlé. Po vychladnutí jeden muffin rozdrobte, co nejlépe to půjde. Na ostatní dortíky dejte krém a dozdobte rozdrobeným dortíkem, popřípadě nějakým jedlým zdobením či čímkoliv, co máte rádi.

Velikonoční králíčci bez lepku

Potřebujete (na cca 15 kusů) 

3 hrníčky Univerzální směsi bez lepku Labeta, 15 g droždí, půl hrnku teplé vody, hrníček cukru krystal, špetka soli, 1/4 hrníčku oleje, 1 vejce, hrstka rozinek  

Postup

Nejprve si založíme kvásek. Na 15 min necháme na teplém místě ve vodě rozmíchané droždí, lžičku cukru a lžíci mouky (univerzální směsi). Poté všechny ingredience kromě vajíčka pořádně smícháme a necháme minimálně 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto položíme na pomoučněný vál a zapracujeme do nej ještě trochu mouky, aby se nelepilo. Potom si postupně oddělujeme kousky, ty vyválíme a zamotáme do tvaru zajíčka. Můžeme přidat vždy malý kousek vytvarovaný jako ocásek. Když máme hotovo, necháme na pečícím plechu vyloženém pečícím papírem ještě tak 15 min dokynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Mezitím si předehřejeme troubu na 180° C a necháme druhý volný plech ve spodní části trouby. Pečeme cca 25 min, ale po prvních 10 minutách nalijeme horkou vodu na prázdný plech ve spodu trouby, aby se vytvořila pára. Hotové králíčky můžeme polít čokoládou nebo namazat marmeládou. 

Makový pohankový pletenec

A
Foto: Labeta

Potřebujete

Na těsto:

500 g Pohankové mouky Labeta, 160 g mléka, 1 sáček Sušeného droždí Labeta, 70 g cukru, 1 sáček Vanilinového cukru Labeta (20g), 60 g změklého másla, 1 vejce, špetka soli

Na náplň:

Makovou směs Labeta nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept), citronovou kůra z chemicky neošetřeného citrónu, 90 ml mléka, 10 ml (1 PL) rumu (lze vynechat ve verzi pro děti), 1 čajová lžička skořice, 1 čajová lžička Vanilinového cukru Labeta (10 g), 2 čajové lžičky másla

Postup

Z uvedených surovin si vypracujeme těsto, které necháme kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta, ale maličko přeci jen svůj objem zvětší. Mezitím si připravíme náplň tak, že veškeré suroviny smícháme v teplém mléce a společně provaříme zhruba 2 minuty. Poté necháme zakryté odstát. Po nakynutí těsta si ho rozválíme na pečícím papíře do tvaru obdélníku (ne příliš tence, spíše silnější vrstvu, jinak by se trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň. Poté těsto z krajů přehneme směrem dovnitř, aby náplň nevytékala a zarolujeme jako závin. Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodneme pro formu věnce, „závin“ rozpůlíme podélně, propleteme a stočíme do kruhu (věnce). Musíme počítat s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby zůstal uprostřed otvor, obalíme malou sklenici alobalem a dáme jí do středu věnce, aby se při pečení nespojil. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dáme péct na 180 až 190 °, dokud povrch nezezlátne. Necháme věnec vystydnout na plechu a podáváme se zakysanou smetanou, nebo ozdobíme polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru

Velikonoční medové perníčky

pernirky
Foto: Labeta

Suroviny

Perník bez lepku Labeta, 1/2 lžičky perníkového koření, 20 g medu, 2 vejce, 40 g rozpuštěného másla

Postup

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici (minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc). Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Po vychladnutí zdobíme libovolnou polevou.

Velikonoční pečená „lízátka“

Potřebujete

275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta, 5 žloutků, 5 bílků, 180 g cukru krystal, 50 ml horké vody, 3 polévkové lžíce oleje

Postup

Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme, a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.

Náš tip:

Z tohoto receptu můžeme upéct i Velikonočního beránka.

Velikonoční bezlepkový věnec s pudingem

venec
Foto: Labeta

Na 2 menší věnce potřebujete

Na těsto:

150 g + 2 lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta, 500 g směsi na Mazanec bez lepku Labeta, 20 g droždí, 150 ml vody, 200 ml mléka, 1 lžíce cukru, 2 žloutky, 80 g másla

Na náplň:

Čokoládový nebo Vanilkový puding bez lepku Labeta, 500 ml mléka

Postup

Nejprve si ze 150 ml vody, droždí, cukru a dvou lžic mouky uděláme kvásek, který pořádně promícháme a necháme vzejit cca 20 min na teplém místě. Vedle smícháme mouku, směs na mazanec, mléko, žloutky a máslo. Do této směsi potom přidáme vzešlý kvásek, pořádně prohněteme a necháme v troubě na 60 stupňů kynout cca 2 hodiny. Mezitím si uvaříme puding dle návodu a přikryjeme potravinářskou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, z každé připravíme jeden věnec. Vezmeme jednu půlku těsta a rozválíme do obdélníku. Až bude puding chladný, rozetřeme ho po těstě. Těsto zamotáme jako roládu a potom uprostřed podélně rozkrojíme. Oba konce do sebe zamotáme a vytvoříme věnec, který ještě můžeme potřít rozmíchaným vajíčkem. Stejným způsobem připravíme druhý věnec. (Můžete jednou použít čokoládový a jednou vanilinový a vzniknou z toho 2 různé věnce.) Pečeme na 190°, cca 30 min. Upečený věnec můžeme po vychladnutí dozdobit barevnými čokoládovými vajíčky.

Mini-mazance plněné čokoládou

Potřebujete

Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, asi 50 g kvalitní hořké čokolády, vejce a rum a med na dokončení

Postup

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté mini-mazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.

Velikonoční mechový dort bez lepku

dort
Foto: Labeta

Potřebujete

Těsto:

6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 6 lžic Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, zelené potravinářské barvivo

Krém:

400 ml smetany ke šlehání, citronová kůra, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce cukru, 1 lžička Ztužovače šlehačky Labeta

Postup

Bílky ze všech vajec si vyšleháme do sněhu. Až bude sníh opravdu tuhý, tak přidáme cukr. Ručně potom vmícháme do bílkové směsi i žloutky a prosátou mouku. Nakonec přidáme prášek do pečiva a zelené barvivo. Dáme péct v kulaté dortové formě na 170 °C cca 20 minut. V mezičase si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do pevného krému a přidáme ztužovač šlehačky, citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme cukr. Do krému můžete použít i barevné zdobení. Když je korpus vychladlý, pokračujeme jako u drobeného dortu. Horní část upečeného korpusu vydlabeme a rozdrobíme. Spodní část naplníme krémem a rozdrobenou částí posypeme do tvaru krtince. Na dozdobení můžeme použit čokoládová vajíčka nebo zvířátka.

Velikonoční ořechová vajíčka

vajicka
Foto: Labeta

Potřebujete

Těsto:

Vanilinové rohlíčky bez lepku Labeta, 100 g změklého másla, 1 vejce

Poleva:

170 g hořké čokolády, 250 ml smetany, 2 lžíce kakaa, špejle nebo papírové košíčky, cukrové sypání nebo mleté oříšky na ozdobení

Postup:

Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v lednici. Z odleželého těsta tvarujeme vajíčka nebo kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 175 °C do zrůžovění, tj. asi 12-15 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme čokoládovou polevu: Čokoládu nalámeme na kousky a necháme rozpustit ve vodní lázni za pomalého přidávání smetany. Nakonec postupně přisypeme kakao a pořádně zamícháme. Čokoládu odstavíme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout. Vychladlá vajíčka namočíme do čokoládové polevy, necháme zaschnout, znovu namočíme a necháme zaschnout. Opatrně do vajíčka zapíchneme špejli, namočíme opět v polevě a posypeme barevným sypáním.

Náš tip:

– Použijte i bílou a tmavou polevu a různé druhy posypů a vytvořte si tak pestrobarevné velikonoční mlsání.

– Milujete oříšky? Naše směs obsahuje vysoký podíl oříšků. A když si vajíčka ještě posypete mletými oříšky, ochutnáte oříškový sen.

– Pokud si chcete práci zjednodušit, použijte místo špejlí košíčky a vajíčka namočte pouze do jedné vrstvy čokolády.

Velikonoční mini bábovky bez lepku

babovky
Foto: Labeta

Potřebujeme:

120 g másla, 120 g cukru krystal, 2x vejce, 150 g Univerzální směsi bez lepku Labeta (+ na vysypání formiček), 100 ml mléka, kůra a šťáva z 1/2 citronu, kůra z 1/2 pomeranče, 2 x lžička Kypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta, rozinky a kandované ovoce

Postup:

Nejprve si vyšleháme máslo s cukrem a vejci. Postupně přidáme kůru z pomeranče a citronu. Přidáme i citronovou šťávu. Důkladně promícháme všechny tekuté ingredience a začneme přisypávat mouku a kypřící prášek. Přiléváme mléko, tak, aby konzistence byla trochu tekutá a táhla se. Nakonec přidáme rozinky a kandované ovoce podle chuti. Pečeme ve vymazaných a vysypaných formičkách na mini bábovky na 200 °C po dobu 20-25 min. Místo formiček se dají použit klasické muffinové formy.

Mrkvový velikonoční králíček bez lepku

kralicek
Foto: Labeta

Potřebujete:

200 g mrkve, 1 lžička Vanilinového cukru Labeta, 2 ks vejce, 100 ml oleje, 80 g mandlí nebo mandlové mouky, lžička sody, lžička Kypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta, 100 g cukru, 140 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 300 ml smetany ke šlehání, Ztužovač šlehačky Labeta, kokos na ozdobení

Postup:

Mrkev nastrouháme a mandle nadrtíme na mouku (nebo odvážíme mandlovou mouku). Vejce vyšleháme s cukrem a vanilinovým cukrem. Postupně přidáme olej a nastrouhanou mrkev. V jiné míse smícháme mandlovou mouku, sodu, prášek do pečiva a Univerzální bezlepkovou směs. Sypkou směs potom pomalu zašleháme do tekuté. Těsto nalejeme do olejem vymazané formy olejem a pečeme na 180 °C, cca 30 min. Až nám korpus po upečení úplně vychladne, vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Korpus přepůlíme na půl (aby vznikly 2 půlkruhy), položíme na sebe a vyřízneme z něj malou hlavičku a tělíčko (stačí jen trochu seříznout vrchní část). Obě půlky pak spojíme šlehačkou a zbylou potřeme i všude na povrchu. Můžeme dozdobit kokosem a oušky z papíru.

Bezlepkový Beránek

beranek
Foto: Labeta

Tento Beránek svou chutí připomíná klasické piškotové těsto. Je úžasně vláčný, kyprý a lehounký zároveň. Tento recept je od klasického naprosto k nerozeznání.  Pokud budete chtít, můžete si pohrát s polevou či mramorováním uvnitř Beránka.

Potřebujete:

3 celá šťastná vajíčka, 1 lžička vanilkového extraktu, ½ hrnku (nebo 200 g) třtinového cukru (může být i kokosový či xylitol), 250 g polotučného tvarohu, 1 Kypřící prášek do pečiva bez lepku Labeta, špetka soli, 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 100 g mandlové mouky (rozemleté mandle či jiné ořechy), 100 ml mléka

Postup:

Celá vejce vyšleháme do pěny s vanilkovým extraktem a cukrem. Čím více našleháte vajíčka s cukrem, tím bude mít beránek nadýchanou piškotovou konzistenci. Poté do pěny přidáme tvaroh, který opět zašleháme. Do směsi postupně přidáme mléko a ostatní suroviny a vymícháme krásné těsto. Těsto nalijeme do předem máslem vymazané a mandlovou moukou vysypané formy, aby beránek šel snadno vyklopit (použít lze i strouhaný kokos). Pečeme v předem předehřáté troubě na 160 °C cca 50 až 60 minut. Doporučujeme péct delší dobu na méně stupňů, aby se beránek rovnoměrně propekl. To ověříme špejlovým testem, a poté ho necháme 5 minut stát ještě ve formě, než ho vyklopíme. Po vyklopení už jen vydržet do úplného zchladnutí a můžete ozdobit jak moučkovým cukrem a mašličkou, nebo klidně rozpuštěnou čokoládou ve smetaně. 

Velikonoční „raz-dva“ jidáše

jidis

Suroviny

Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, vejce a rum, med a skořicový cukr na dokončení

Postup

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here