Jídla budoucnosti? Sušení cvrčci a lyofilizované těstoviny

0
980
Foto: pixabay

Pokrmy sušené mrazem jsou zdravé, lehké a vydrží roky. Sušení cvrčci zase představují pozoruhodnou zásobárnu čistého proteinu. Zkusme ochutnat nevšední jídla, která zatím dobře znají hlavně cestovatelé a sportovci.

Lyofilizování zanechá vitamíny i prospěšné látky

„Při lyofilizování, tedy sušení mrazem, si všechny suroviny uchovají původní formu i tvar, a tím i zdraví prospěšné látky a vitamíny. Protože se odstraňuje 98 % obsahu vody, dochází k výraznému snížení hmotnosti surovin a také k pozastavení účinků mikroorganismů a enzymů. Sáček s jídlem je tedy lehký, dobře se převáží a snadná je i příprava – po odtržení horní části obalu vznikne ze sáčku nádobka, ze které můžete hotové jídlo po zalití horkou vodou rovnou konzumovat. Sáček je do doby použití hermeticky uzavřen, proto jídlo vydrží v nezměněném stavu i několik let. Není divu, že si lyofilizovaná jídla oblíbili hlavně cestovatelé a turisté,“ popisuje přednosti jídla sušeného mrazem Vít Hruška z outdoorového e-shopu 4camping.cz

Sušený hmyz je považovaný za jídlo budoucnosti. A proč?

Mezi hlavní přednosti sušeného hmyzu patří velké množství zdravých tuků a vysoký obsah vápníku a zinku. Navíc bílkovina z cvrčků je stejně kvalitní jako živočišná, přitom pro chov hmyzu nejsou potřeba žádná antibiotika, vzniká méně skleníkových plynů při farmaření, je potřeba řádově méně přírodních zdrojů. A ještě jedno důležité zjištění – centrální nervový systém cvrčků je tak jednoduchý, že nemohou cítit bolest.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here