Ve chvíli, kdy se za okny promění počasí a horké slunečné paprsky vystřídají plískanice, obvykle zatoužíme po jídle, které nás zahřeje a dodá nám energii. A když navíc obsahuje spoustu vitamínů, není o čem přemýšlet. Provoňte svou kuchyň čtyřmi následujícími recepty. Spojují je hned tři věci – jsou neodolatelně dobré a nejspíš je zařadíte do pravidelného jídelníčku, jsou opravdu snadné a velmi rychlé a v každém se skrývá tajná ingredience – kaki. Toto ovoce, které se rodí na svazích kolem španělské Valencie, září veselou oranžovou barvou, zdravím a chutí. Smlsněte si na něm ve smoothie, ve snídani, v galetce či v salátu. Nebo si jej dopřejte jen tak. V každém případě dobrou chuť!
Podzimní kakao s kaki
Toto lahodné kakaové smoothie, které je plné vitamínů, si zaslouží pozornost. Díky kokosovému mléku vás v dopoledních hodinách nedožene hlad a koření pomůže nabudit organismus v boji proti podzimním plískanicím. Připravte si:
- 1 kaki
- 1 hrušku
- 1 pomeranč
- 1 lžíci kakaa
- 100 ml kokosového mléka
- lžičku skořice
- špetku kurkumy
Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je kokosovým mlékem a rozmixujte. Podávat můžete teplé i studené.
Jogurt s glazovaným kaki, pistáciemi a karamelem
Tato sladká pochoutka skvěle poslouží jako snídaně, na které si můžete smlsnout doma nebo si ji můžete připravit do práce a ohromit tak všechny kolegy. Chutnat bude také jako originální dezert. Potřebovat budete:
- 1 kaki
- 150 g bílého jogurtu
- hrst pistácií
- 3 lžíce třtinového cukru
- 30 ml smetany
Kaki nakrájejte na plátky a ty ještě přepulte. Rozpalte pánev a dno zasypte cukrem, na který naskládejte kaki. Jakmile se cukr začne rozpouštět a kaki pustí trochu šťávy, vyndejte ovoce ven a karamel zalijte smetanou. Směs zamíchejte. Na jogurt naskládejte oglazované kaki, posypejte rozdrcenými nebo nasekanými ořechy, a nakonec zalijte karamelem.
Galetka z listového těsta s kaki
Tento dezert překvapí i nejnáročnější strávníky. Hotový budete opravdu rychle a do kombinace kaki, mandlí a listového těsta se nenávratně zamilujete. Připravte si:
- 1 kaki
- 1 balení hotového listového těsta
- 1 lžíci třtinového cukru
- hrst sekaných mandlí
- 1 lžičku skořice
- 1 vejce
Těsto si rozložte a do tvaru kruhu na něj položte kaki nakrájené na tenčí plátky. Nechte zhruba 5 až 10 centimetrů těsta prázdného. Kaki lehce pocukrujte třtinovým cukrem, posypejte skořicí a sekanými mandlemi. Těstu ořízňete rohy a zbytek přeložte přes naskládané kaki. Těsto pak potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečte zhruba 20 minut nebo dokud nebudou kraje galetky krásně zlaté.
Podzimní salát s kaki a vejcem
Spojení kaki, hrušky a vajíčka je pro salát velmi netradiční. Přesto se v tomto jídle chutě krásně prolínají. Zmíněné suroviny se navíc postarají o to, aby byl salát dostatečně sytý i v podzimních měsících. Potřebujete:
- 1 kaki
- 2 plné hrsti baby špenátu
- 1 hrušku
- malé brambory
- 1 vejce
- slunečnicová semínka
- med
- balsamico
- přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
- sůl
- pepř
Nejdříve si překrojte brambory a dejte je vařit, dokud nezměknou. Potom dejte vařit vajíčko, a to zhruba na 7 minut. Mezitím si připravte talíř, na který naskládejte špenát, hrušku nakrájenou na menší půlměsíčky a kaki nakrájené na plátky, které ještě rozpulte. Jakmile se uvaří brambory, rozpalte pánev a na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji je opečete dozlatova. Naskládejte je na talíř k ostatním surovinám. Zasypejte slunečnicovými semínky, osolte, opepřete a přelijte balsamicovým octem a medem.