Je pro vás vhodnější odšťavňovač, mixér, nebo smoothie maker?

1
1052

Zdánlivě umí to stejné, ale přesto mezi sebou soupeří o naši přízeň. Žádný z nich není bez šance. Záleží totiž na tom, co vlastně chceme. Pro koho se hodí odšťavňovač, kdo potřebuje smoothie maker a komu nejlepší službu udělá všestranný mixér?

Šťáva, nebo smoothie?

Než začnete vybírat ten správný přístroj, měli byste vědět, co vlastně chcete pít. Šťávu, nebo smoothies? Šťáva vznikne po odšťavnění ovoce či zeleniny, kdy se oddělí tekutina od dužiny a dalších pevných částí plodu. Šťávy jsou skvělé, pokud chcete zahnat žízeň, osvěžit se nebo rychle doplnit energii a vitamíny. Smoothies se připravují rozmixováním celé jedlé části ovoce nebo zeleniny, takže zůstane i cenná vláknina. Někdy se do nich přidávají další ingredience jako jogurt, rostlinná mléka, med, oříšky, semínka nebo proteinové prášky. Smoothie spíše zasytí, než zažene žízeň, vlastně jde o takovou tekutou svačinku.

Odšťavňovač pro milovníky čisté šťávy

Pokud jste se rozhodli pro čistou šťávu bez dužiny a přísad, bude vám nejvíce vyhovovat odšťavňovač. U citrusů se odšťavňování přímo doporučuje, protože odšťavňovač dokáže na rozdíl od mixéru odstranit bílou část pod slupkou, která může v drinku vytvořit hořkou chuť. U zázvoru vás zase zbaví tvrdých vláken. K odšťavnění se perfektně hodí vodnaté ovoce a zelenina jako okurky, ananas nebo hrušky, odšťavňovač si ale poradí i s tvrdými kousky, jako jsou jablka, červená řepa, zázvor, celer nebo mrkev.

„Nízkootáčkový šnekový odšťavňovač je šetrnější a lépe zachovává živiny, vitamíny a přírodní chuť. Výsledek je krémovější než u odstředivky. Otočný šnek pomalu sune suroviny k sítu, takže odpadá náročné tlačení surovin do stroje,” radí vysvětluje Ondřej Suchan z Chefshopu.

Mixér zvládne i další úkoly

Do mixéru se dává celá jedlá část ovoce či zeleniny včetně dužiny, takže po výrobě smoothies kromě slupek nezbyde žádný odpad. Skvělé smoothies uděláte z měkkého ovoce (bobule, banány, mago, avokádo) a listové zeleniny. Do výkonného mixéru můžete použít i mražené ovoce a zeleninu. Zvládne i další tvrdé suroviny, jako oříšky, semínka nebo led. Kromě smoothie vám stejný přístroj připraví i omáčky, dipy, ořechová másla, majonézu nebo rozmixuje polévku. Z hlediska použití je tedy mnohem variabilnější, než odšťavňovač.

Smoothie maker představuje nejrychlejší cestu k perfektně připraveném nápoji

Pokud rádi šetříte čas, peníze i místo v kuchyni a od přístroje nechcete nic víc, než jen super rychlé smoothie, které si v mixovací nádobě můžete rovnou i odnést, vsaďte na smoothie maker. Většina z nich má velikost na jeden až dva drinky.

Budete-li ve vašem smoothie makeru chtít také drtit led a připravovat nápoje i z mraženého ovoce a zeleniny, zvolte příkon 300 – 350 W.

Nože jsou vyrobené z nerezové oceli a netupí se.

Praktické je, pokud bude mít smoothie maker dvě nádoby alespoň o objemu 600ml, ideální je možnost uzavření víčkem. Nádoba smoothie makeru z nerezové oceli je odolnější než plastová, nechytá pachy ani chutě a má dlouhou životnost. A navíc udrží nápoje chladné až 10x déle než plastová.

1 KOMENTÁŘ

  1. Doma mám jak odšťavňovač tak mixér. A po poravdě? Odšťavňovač jsem nevytáhla možná rok. Kdežto mixér (mám doma mé zlato Vitamix), pracuje u nás i několikrát v týdnu.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here