Deset servírovacích tipů, díky kterým dostanete své hosty do kolen

0
1324

Servírování by pro kuchaře mělo být stejně důležité jako samotné vaření. Jídlo může být dokonale dochucené, ale pokud bude na talíři nahozené tak nějak halabala, s kapkami omáčky všude možně, dobrý celkový dojem je pryč. Na co nesmíte při servírování zapomenout?

Deset zásad pro efektní servírování

  1. Nádobí je důležité. Musí se lesknout a servis by měl být jednotný. Před servírováním dvakrát zkontrolujte, jestli na příborech nejsou zaschlé kapky vody.
  2. Na bílém podkladě jídlo obzvlášť vynikne. Sada bílého, smetanového nebo krémového nádobí je povinnou výbavou každé domácnosti, která dbá nejen na chuť, ale i na prezentaci.
  3. Nesnažte se toho dát na talíř za každou cenu co nejvíc. Pokrmy vždy vypadají lépe na prostornějším nádobí a každá část jídla by měla mít své místo.
  4. Vždycky si určete, co je ústředním bodem pokrmu a to nechte na talíři vyniknout. Pokud servírujete steak, ať zaujme maso, příloha je vedlejší.
  5. Trend přirozenosti se týká i jídla. Na talíři není potřeba vytvářet roztodivné tvary a obrazce. Jídlo by v první řadě mělo vypadat jako jídlo. Fantazii využijete třeba pro servírování dětem ????
  6. Omáčky jsou zapeklité. Nabírejte jich méně – přidat můžete vždycky, ale zaplavený talíř už nezachráníte. Mějte po ruce papírové ubrousky, abyste nechtěné kapky zlikvidovali, než zaschnou.
  7. Pro servírování jsou nejjednodušší jídla typu těstovin, která jsou smíchaná v jednom, takže se nemusíte zaobírat tím, co kam rozmístit. Jednolitost hmoty rozbijete barevným pepřem, oříšky, hoblinkami sýra, bylinkami nebo pestem.
  8. Pokud pracujete s čerstvými bylinkami, odložte si ty nejkrásnější kousky bokem a použijte je na ozdobu hotového jídla. Svěžest pokrmu dodají také klíčky nebo jedlé květiny.
  9. Hezky vypadá, když má jídlo strukturu. Pokrm můžete posypat oříšky, semínky nebo ozdobnými solnými vločkami. Na talíři by ale mělo být jen to, co se dá sníst.
  10. Všimli jste si, že šéfkuchaři rádi dozdobují jídla zálivkami nebo oleji a dezerty třeba medem nebo sirupem? Vědí totiž, že lesk jídlu sluší.

Food styling, nebo food plating?

A lingvistické okénko na závěr. Servírování neboli food plating znamená aranžování jídla na talíři. Food styling se zabývá tím, jak jídlo co nejlépe nafotit. O pokrm samotný u food stylingu ale nejde, vlastně nemusí být vůbec k jídlu, důležitá je výsledná fotka, food plating už pracuje s tím, jak prezentovat jídlo, které opravdu budete jíst.

Článek vznikl ve spolupráci s kuchaři ze školy vaření Chefparade.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here