Servírování by pro kuchaře mělo být stejně důležité jako samotné vaření. Jídlo může být dokonale dochucené, ale pokud bude na talíři nahozené tak nějak halabala, s kapkami omáčky všude možně, dobrý celkový dojem je pryč. Na co nesmíte při servírování zapomenout?
Deset zásad pro efektní servírování
- Nádobí je důležité. Musí se lesknout a servis by měl být jednotný. Před servírováním dvakrát zkontrolujte, jestli na příborech nejsou zaschlé kapky vody.
- Na bílém podkladě jídlo obzvlášť vynikne. Sada bílého, smetanového nebo krémového nádobí je povinnou výbavou každé domácnosti, která dbá nejen na chuť, ale i na prezentaci.
- Nesnažte se toho dát na talíř za každou cenu co nejvíc. Pokrmy vždy vypadají lépe na prostornějším nádobí a každá část jídla by měla mít své místo.
- Vždycky si určete, co je ústředním bodem pokrmu a to nechte na talíři vyniknout. Pokud servírujete steak, ať zaujme maso, příloha je vedlejší.
- Trend přirozenosti se týká i jídla. Na talíři není potřeba vytvářet roztodivné tvary a obrazce. Jídlo by v první řadě mělo vypadat jako jídlo. Fantazii využijete třeba pro servírování dětem ????
- Omáčky jsou zapeklité. Nabírejte jich méně – přidat můžete vždycky, ale zaplavený talíř už nezachráníte. Mějte po ruce papírové ubrousky, abyste nechtěné kapky zlikvidovali, než zaschnou.
- Pro servírování jsou nejjednodušší jídla typu těstovin, která jsou smíchaná v jednom, takže se nemusíte zaobírat tím, co kam rozmístit. Jednolitost hmoty rozbijete barevným pepřem, oříšky, hoblinkami sýra, bylinkami nebo pestem.
- Pokud pracujete s čerstvými bylinkami, odložte si ty nejkrásnější kousky bokem a použijte je na ozdobu hotového jídla. Svěžest pokrmu dodají také klíčky nebo jedlé květiny.
- Hezky vypadá, když má jídlo strukturu. Pokrm můžete posypat oříšky, semínky nebo ozdobnými solnými vločkami. Na talíři by ale mělo být jen to, co se dá sníst.
- Všimli jste si, že šéfkuchaři rádi dozdobují jídla zálivkami nebo oleji a dezerty třeba medem nebo sirupem? Vědí totiž, že lesk jídlu sluší.
Food styling, nebo food plating?
A lingvistické okénko na závěr. Servírování neboli food plating znamená aranžování jídla na talíři. Food styling se zabývá tím, jak jídlo co nejlépe nafotit. O pokrm samotný u food stylingu ale nejde, vlastně nemusí být vůbec k jídlu, důležitá je výsledná fotka, food plating už pracuje s tím, jak prezentovat jídlo, které opravdu budete jíst.
Článek vznikl ve spolupráci s kuchaři ze školy vaření Chefparade.