Češi konzumují více a více čokolády. V roce 2018, za který jsou k dispozici nejnovější zveřejněná data, spořádali podle ČSÚ 2,7 kilogramu čokolády, takřka o pětinu více než ještě v roce 2009. Další 3,7 kilogramu pak v roce 2018 zkonzumovali v podobě čokoládových cukrovinek. Aby toho nebylo málo, rovnou o padesát procent mezi lety 2009 a 2018 v ČR narostla spotřeba kakaového prášku. Zvláště oblíbená je v posledních letech hořká čokoláda, která jej zdravější. Za růstem spotřeby čokolády stojí postupné bohatnutí Čechů a možnost dopřát si poměrně luxusní potraviny, stejně jako právě rostoucí přesvědčení, že zejména hořká čokoláda je ještě poměrně zdravým pamlskem.
Třetina bobů je z Afriky
Takřka dvě třetiny kakaových bobů, které se rok co rok ve světě sklidí, pocházejí z Afriky. Jenže průměrný Afričan z toho nic moc nemá, v průměru zkonzumuje ročně takřka čtyřikrát méně čokolády. Kakaové boby, které se v Africe sklidí, se totiž zhusta vyvážejí do zemí s vyšší kupní silou, třeba právě do Evropy, kde se z nich teprve čokoláda vyrábí. Jen v roce 2018 bylo z jediné africké země, Pobřeží slonoviny, vyvezeno do Evropy přes milion tun kakaových bobů.
Afrika konzumuje jen zlomek
Zvláště v tropických oblastech Afriky ostatně čokoláda není příliš praktickou pochutinou. Zdaleka ne každý tam disponuje chladničkou, jež by lahůdku v poměrně vysokých teplotách uchránila před znehodnocením v podobě roztečení. Ve výsledku tak Afrika konzumuje jen asi pět procent celosvětově spotřebované čokolády – navzdory tomu, že se na jejím území vyrobí zhruba 65 procent kakaa, klíčové ingredience pro výrobu čokolády.
Evropa – největší spotřebitel čokolády
Globální velmocí ve spotřebě čokolády je Evropa, zodpovídající za zhruba polovinu celosvětových tržeb za čokoládu. Z jednotlivých zemí dominují Švýcaři, Němci a překvapivě Litevci. Severní Amerika je mezi světadíly druhá, s poměrně velkým odstupem – má podíl na globálních tržbách zhruba pětinový.
Hořká čokoláda je poslední dobou „hitem“ celosvětově. Trh s ní má podle odhadů růst v příštích letech globálně tempem zhruba devíti procent ročně, zatímco celosvětový trh s veškerou čokoládou má růst tempem jen zhruba třetinovým, kolem tří procent ročně.