Bílé, nebo červené víno? V létě si vychutnejte růžové

0
236
Foto: pixabay.com

Pikniky, grilování i příjemné posezení na terase zalité slunečními paprsky si žádá pořádnou dávku osvěžení. Až se budete příště rozhodovat, které víno zvolit, dejte přednost zlaté střední cestě – růžovému vínu, které se díky své osvěžující chuti hodí pro dlouhé letní večery. A pánové pozor, rozhodně to není volba jenom pro dámy!

Není snad častějších mýtů o víně než o tom růžovém. Ať už jste si mysleli, že se „růžák“, jak se mu někdy přezdívá, vyrábí smícháním červeného s bílým, je jen módní záležitostí anebo ho pijí pouze ženy – mýlíte se. Má totiž mnohem větší potenciál. To by ho jinak lidé nepili už dva tisíce let! A navíc jím potěšíte téměř každého. Vychutnají si ho i ti, kteří dají před klasickou skleničkou vína přednost vinnému střiku.

Aby v parných dnech osvěžilo, musí mít tu správnou teplotu. „Růžová vína se chladí podobně jako bílá na 7 až 9 stupňů. Tak vynikne harmonie chutí, a navíc i vůně,“ radí hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT Martin Heřmánek. Teplotu vína udržíte správným výběrem skleničky. Rosé se podává v protáhlejších sklenicích s mírně uzavřeným vrchem připomínající květ tulipánu, někdy označovaných jako tzv. ryzlinkové sklenice.

Jak vyzrát na párování s pokrmy

Platí jednoduchá poučka, lehké víno k lehkým jídlům. Zakousnout k němu můžete ovoce, jako jsou třešně, jahody a maliny nebo i lehké ovocné dezerty. Čím je zákusek sladší, tím více zbytkového cukru by mělo mít i víno.

„Velice příjemnou kombinací k růžovému vínu může být například lehká pěna z kozího sýra, podávaná s jahodami, malinami nebo jiným letním ovocem. Pokud máte raději slané, ideální je losos nebo lehčí úprava vepřové panenky,“ dodává sommelier Martin Heřmánek. Ovocné tóny a aroma vína můžete umocnit pikantními sýry s ořechovou příchutí.

Nejen k jednohubkám

Rosé se kromě tapas hodí i k různým hlavním jídlům. Ideální volbou jsou lehké pokrmy, například zeleninové a těstovinové saláty. Zapomenout však nesmíme na tataráček z lososa s créme fraiche a čerstvou pažitkou. Přejemné je i spojení s pečeným a grilovaným masem. V případě, že se řadíte k milovníkům asijské kuchyně, bude růžové víno také tím pravým společníkem. 

Rosé, které máme rádi

Česká růžová vína se vyznačují mimořádnou odrůdovou rozmanitostí a pestrostí. Jedničkou v loňském roce byla odrůda Zweigeltrebe, mezi další oblíbence patří například André, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Merlot či Frankovka. Mezi odrůdami naleznete rozdíly ve vůni, chuti, ale i barevných odstínech, které přechází od světle narůžovělých tónů po sytě růžové zbarvení.

Svěží chuť rosé jde ruku v ruce s obsahem kyselin. Ty se z nápoje jeho zráním postupně vytrácejí. A proto není „růžák“ většinou vhodný k archivaci. Mladá vína nejlépe z předešlých dvou ročníků si vychutnáte nejlíp.

Jaké tedy vybrat?

Ne vždy se trefíte do vkusu každého hosta. Až se příště budete rozhodovat, čím své přátele potěšit, dobrým rosé s plnější chutí a výraznějším aroma nejspíš potěšíte všechny. „Doporučil bych Chateau Bzenec Rosé ze stejnojmenného vinařství. V chuti najdete pikantní kyselinky a tóny lesního ovoce, které vás v letním odpoledni osvěží, a navíc si skvěle pochutnáte,“ radí Martin Heřmánek. Letní pohodu navodíte i „růžovkami“ z vinařství Habánské sklepy, jehož rosé jsou nejprodávanější v tuzemsku.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here