Jak poznat kvalitní majonézu?

0
587
Foto: 123rf.com

Saláty, pomazánky nebo třeba chlebíčky se bez ní neobejdou. Ale není majonéza jako majonéza. Co dělá ze světlé husté omáčky tu pravou kvalitní majonézu jako doma vyrobenou?

Obsah vaječného žloutku, oleje ale i dalších surovin, stejně jako vlastnosti majonézy, upravuje nová vyhláška Ministerstva zemědělství ČR. „Důležitou surovinou pro výrobu klasické majonézy je kvalitní rostlinný olej. Jeho obsah se podle vyhlášky může pohybovat – v závislosti na druhu majonézy – mezi 50 až 85 %. Zatímco podle původní benevolentnější vyhlášky se výrobci mohli pohybovat v širokém rozmezí od 10 do 85 %. Takže nízkotučné produkty s obsahem tuku 10-49 % nemohou výrobci nazývat majonéza,“ upozorňuje Květa Hůrková, manažerka kvality tradičního výrobce Spak.

„Žloutku musí být v majonéze minimálně 2 %, což je pro představu zhruba 1 vaječný žloutek na 1 kg majonézy. Naše Majonéza 75 % Natur obsahuje 4 žloutky na kilogram majonézy a – jak už naznačuje název – 75 % řepkového oleje, což ji na českém trhu řadí k těm nejkvalitnějším,“ dodává Hůrková.

Co musí obsahovat kvalitní majonéza?

  • Slepičí vaječné žloutky, rostlinný olej a ocet nebo jiné okyselující látky (například citrónová šťáva).
  • Obsah tuku se musí pohybovat v rozmezí od 50 do 85 %.
  • Obsah vaječného žloutku musí být minimálně 2 %, tzn. zhruba 1 vaječný žloutek na 1 kg majonézy.

Jak má vypadat kvalitní majonéza?

  • Chuť – nakyslá, po použitých přísadách, bez cizích pachutí
  • Vůně – mírně nakyslá, případně po použitých přísadách a koření
  • Konzistence a barva – v závislosti na obsahu oleje, pastovitá, krémovitá až polotekutá, stejnorodá hmota, olej neoddělen, menší vzduchové dutinky přípustné

Zdroj: Vyhláška Ministerstva zemědělství ČR č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

V dnešní době se stále více spotřebitelů zajímá o původ a složení výrobků. Jsou poučení a záleží jim na tom, co kupují a jedí. Kromě velikosti balení a ceny majonézy je zajímají podrobné údaje uvedené na etiketách včetně nutričních údajů, obsahu alergenů a dalších detailů. A na to samozřejmě reagují i producenti. „Při výrobě Majonézy 75 % Natur jsme nepoužili žádná barviva, konzervanty, zahušťovadla ani aromata, tedy látky, které obecně prodlužují trvanlivost, upravují konzistenci, zvýrazňují určitou chuť či dodávají požadovanou barvu,“ upřesňuje odbornice ze sušického podniku. „S větší poptávkou po výrobcích bez zbytečné chemie bude samozřejmě osvícených producentů – jako je i Spak – přibývat, protože se jim takový výrobek vyplatí vyvinout a nabízet,“ říká Květa Hůrková k trendu zodpovědného stravování.

A jaké majonézy nám chutnají?

Chuťové preference se v rámci Evropy znatelně liší. „Češi milují majonézu světle žluté barvy s charakteristickou čistou navinulou vůní a s jemnou, přiměřeně hustou konzistencí – ani moc řídkou, ani moc hustou. Chuť by měla být trošku nasládlá, navinulá, na konci jemně kořeněná, bez cizích pachutí. Například německé majonézy se nám zdají příliš kyselé, protože obsahují hodně octa,“ popisuje Květa Hůrková. Samostatnou kapitolu tvoří majonézy vyráběné ze slunečnicového oleje. Jsou typické zejména pro jih Evropy a Balkán. „Jejich senzorické vlastnosti jsou daleko od toho, co my považujeme za standard,“ dodává.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here