Výběr manga a avokáda není žádná věda

0
357

S exotickým ovocem nemíváme zas tak velké zkušenosti. Jejich sezóna je ale právě v plném proudu a většina z nás si během zimy na lákavých exotických plodech pochutná. Často váháme, jestli to, které nám v obchodě nabízejí, je kvalitní a správně zralé. Ani u manga nebo avokáda nemusí být správný výběr věda. Stačí se řídit základními pravidly. 

Na co si dát při nákupu pozor?

Než začneme avokádo nebo mango vybírat, musíme vědět, na co je budeme chtít využít. A s tím souvisí také otázka kdy. Pokud si totiž chceme na tomto exotickém ovoci pochutnat hned, musíme vybírat takové plody, které jsou k tomu určené. V našich obchodech jsou například označeny nápisem „ready to eat“. Tyto plody jsou měkčí a příjemně vyzrálé.

V případě druhé varianty, tedy že nakupujeme plody, které budeme jíst výhledově, kupujeme mango nebo avokádo zelené a tvrdší. To je ale třeba nechat doma dozrát.

Jak nechávat mango nebo avokádo necháváme doma dozrát?

Aby nám ovoce správně dozrálo, doporučuji jej na dva až tři dny uskladnit v papírovém pytlíku, v pokojové teplotě. Do pytlíku můžeme přidat také jablko, které proces zrání urychlí. Pozor – mangu ani avokádu nesvědčí nízké teploty, proto je nikdy nedáváme do lednice.

Jak se tyto plody upravují před kuchyňským zpracováním?

U obou plodů jíme pouze dužinu, ke které se dostaneme tak, že mango oloupeme a rozpůlíme po ploše pecky. Pecku odstraníme, a dužinu můžeme nakrájet na tenké plátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje.

Avokádo nejdříve podélně rozkrojíme kolem pecky, obě půlky se od sebe jednoduše oddělí a my pak z vyzrálého plodu měkkou máslovou dužninu vydlabeme třeba lžící.

K čemu se mango a avokádo hodí?

Exotická chuť manga a oříškovo-máslová chuť avokáda nejlépe vyniknou, když ovoce konzumujeme čerstvé a syrové. Mango je výborné samotné nebo například v ovocném salátu. Zajímavým a chutným prvkem je mango v pokrmech s masem.

Avokádo má jemnou máslovou chuť, díky které se hodí do různých druhů salátů, pro přípravu pomazánek a studených jídel.

autor: Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here