Čokoládová, se slaným karamelem, ale i tvarůžková nebo maková. Zmrzlina patří k létu ve všech svých podobách, ať milujete točenou nebo si raději dáte nanuk. Koneckonců zálibu Čechů ve zmrzlině potvrzují i statistiky – na každého z nás připadá téměř 5 snězených litrů ročně. Ponořte se do našeho průvodce základními druhy zmrzlin a objevte, co jste možná o zmrzlině ještě nevěděli.
Zmrzlá historie
To, kdy přesně vznikla první zmrzlina, není zcela jasné. Řada pramenů mluví o Persii či starověké Číně, kdy si lidé už stovky let před naším letopočtem poprvé dopřáli zmrazené fermentované buvolí mléko. Do Evropy se pak zmrzlina dostala zřejmě – jako celá řada dalších pochutin a receptů – se zámořskými objevy. Ve středověku byla součástí jídelníčků nejvyšších vrstev, protože chlazení bylo náročným procesem. S průmyslovou revolucí se pak zmrzlina postupně dostala i k širším masám a poté, co se chladničky staly běžnou výbavou domácností, už rozmachu zmrzlinářského průmyslu nestálo nic v cestě.
Napoví barva i konzistence
Pokud nemáte svého zmrzlinového favorita, můžete se v nabídce obchodů snadno ztratit. Jak můžeme rozlišit základní druhy zmrzliny a podle čeho je poznat? Hlavním vodítkem je samozřejmě obal – ten napoví, o jaký druh mraženého krému se jedná, kolik ukrývá kalorií a také jaký je podíl ovocné či smetanové složky. Sledovat byste měli i vzhled zmrzliny – vyhněte se především křiklavým barvám, které svědčí o použití umělých barviv, a výrobkům s poškozeným obalem.
„Pokud ve zmrzlině narazíme na krystalky ledu na povrchu, pravděpodobně došlo během transportu nebo vybalování k narušení teplotního řetězce, zmrzlina částečně roztála a poté byla znovu zmrazena. Takovýto výkyv teploty je nebezpečný, protože vede k množení bakterií a potenciálním zdravotním problémům při konzumaci,“ upozorňuje Karel Le, specialista na zmrzliny a mražené zboží u online supermarketu Košík.cz.
Mléčné a smetanové
U těchto zmrzlin sledujte složení a podíl a druh použitých tuků. Smetanová zmrzlina by měla obsahovat minimálně 8 % mléčného tuku a neměly by v ní být tuky rostlinné. Mléčná zmrzlina má stanoveno minimum mléčného tuku na 2,5 % a třetí variantou jsou pak zmrzliny s rostlinným tukem, jehož by měly mít alespoň 5 %.
Vodové, ovocné a sorbety
Vodové a ovocné zmrzliny, stejně jako sorbety nesmí obsahovat žádný tuk. Většinou je tvoří ochucená zmrazená voda. U ovocných je minimální podíl ovocné složky alespoň 15 %, u sorbetu pak alespoň 25 %.
Zmrzlinu si můžete dopřát na dřívku jako nanuk, kopečkovou či točenou anebo ve větším balení na domácí mlsání. V příchutích samozřejmě vede vanilková klasika, spolu s čokoládou či jahodou. Běžnou součástí nabídky jsou ale i exotičtější chutě – třeba zmrzliny, které chutnají po aromatických tvarůžcích.
Je zmrzlina zdravá?
Jak si zmrzlina stojí z nutričního pohledu? Obecně platí, že bychom to s její konzumací neměli přehánět – berte ji prostě jako jakoukoliv jinou sladkost. Samozřejmě vždy záleží na konkrétním druhu. Ovocný sorbet bude obsahovat velké množství sacharidů, smetanová zmrzlina zase hodně tuků. Hlídat je však třeba nejen kalorie, ale také složení. Kvalitní zmrzlina by neměla být plná konzervantů, umělých dochucovadel a barviv. Jako u jiných potravin i zde platí, že čím méně surovin, tím lépe. A trochu napovědět může i cena.
„Velká vanička zmrzliny za polovinu běžné ceny znamená, že výrobce šetřil na surovinách. A je na nás, zda budeme kupovat krém plný náhražek, nebo si dopřejeme jednou za čas dražší, ale kvalitnější produkt, který si opravdu vychutnáme,“ dodává Karel Le.
Letní rizika
Léto je dobou točených zmrzlin, pohárů a ledových tříští. Při nákupu a konzumaci zmrzliny u stánků ale pečlivě hlídejte, v jakých podmínkách se zmrzlina točí. I drobné porušení hygieny může vést k rychlé kontaminaci a dovolené proložené nepříjemnými zažívacími problémy. Obzvlášť v exotičtějších zemích tak dejte raději přednost balené zmrzlině z obchodu.
Řemeslné zmrzliny jsou hitem
Ačkoliv stálicemi na trhu jsou známé značky, které si mnozí z nás kupují už od dětství, i do zmrzlin promlouvají trendy. A ty se netýkají jen zajímavých a netradičních příchutí. Stále více lidí si rádo dopřeje zmrzlinu, která je vyrobená řemeslnými postupy a za využití lokálních surovin, a to i s vědomím, že si za kvalitu lehce připlatí. „Lidé si rádi dopřejí zmrzlinu, ze kterou stojí konkrétní lidé a příběhy. Pod naší privátní značkou Authentic sklízí úspěch například gelato podle italské receptury, které vyrábí zmrzlinová královna Ľudmila Abrham a zahrnuje i netradiční příchutě, které běžně na pultech obchodů nenajdeme,“ doplňuje Karel Le.