Test grilovacích omáček. Která je ta pravá?

0
71

Grilování s rodinou či přáteli k létu neodmyslitelně patří. Ať už si dopřáváte vepřová žebírka, steaky, kuřecí plátky nebo třeba klobásky, dobrá grilovací omáčka může zvýraznit chuť a vylepšit celkový dojem. Víte, jakou zvolit, aby se z jídla stal skutečný gurmánský zážitek, a zároveň jste do sebe nedostali zbytečně moc soli a cukru?

Právě na omáčky se zaměřil senzorický test provedený v laboratoři VŠCHT v Praze ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju o.p.s. Dvanáct hodnotitelů si vzalo na paškál 11 vzorků a posuzovali barvu, vůni, příjemnost a intenzitu chuti, texturu a konzistenci. Více než 95 % české populace nedodržuje doporučení příjmu pro přidané cukry a spotřeba soli vychází podle některých studií až na trojnásobek tolerovaného příjmu. U finálního hodnocení se proto dbalo i na informace napsané na obalu, zejména na obsah cukrů a soli, ale i na srozumitelnost a na cenu výrobku.

Bez pachutě

Grilovací omáčka může být pikantní i sladkokyselá, chuť by však měla být vyvážená a neměla by po ní zůstávat na jazyce nepříjemná pachuť. To splnila přibližně více jak polovina testovaných omáček. Nejvíce bodovala pikantní Spak Barbecue, která oslovila hodnotitele i svou vůní, texturou a vzhledem a v závěrečném hodnocení získala plusy za nízkou cenu a druhý nejnižší obsah soli.

Sůl x cukr

Milovníci dochucovadel s kouřovým aroma by měli sáhnout po omáčkách Classic Let‘s BBQ z Kauflandu nebo po Hellmann‘s od Unileveru pro jejich příjemnou vyváženou chuť, texturu a příznivou cenu. Hellmann‘s od Unileveru se v množství soli i cukru pohyboval na středu mezi ostatními testovanými výrobky. Zato výrobek z Kauflandu dostal mínusy za druhý největší podíl soli, na druhou stranu měl i druhý nejmenší podíl cukru na 100 g.

Přesně naopak si vedla grilovací omáčka od Marks & Spencers, která má na obalu uvedeno info o vysokém podílu cukru, zato nejnižším množství soli mezi všemi 11 vzorky. Jestli ale patříte mezi ty, kteří si rádi máčí maso do něčeho sladšího, a hledáte, jak si pochutnat a vylepšit zahradní posezení, jedná se o skvělou volbu. Pozornost upoutala dominantní chutí po švestkových povidlech a velmi dobrou strukturou. Sladká je i steaková omáčka od Vitany. Hodnotitelé však kritizují její vyrážející ostře kyselou pachuť i to, že se jedná o jediný výrobek s alergeny uvedenými mimo složky. Zlatou střední cestou je ve všech ohledech sladkokyselá omáčka Heinz.

Některé vzorky hodnotitele příliš neoslnily chutí, texturou ani intenzitou. Výrobky, které se umístily na posledních dvou místech, měli navíc velmi vysoký až nejvyšší podíl soli a cukru na 100 g. Výsledky testu tak ukázaly, že vyšší obsah cukru a soli nemusí znamenat lepší chuť.

Jak to dopadlo s cenu?

Grilovací omáčky se liší výrazně i cenou. Cena v přepočtu na 100 g se pohybovala v rozmezí 9,10 až 49,60 Kč, což jsou rozdíly podstatné. Opět neplatí, že by dražší výrobek chutnal lépe, naopak druhý nejlevnější výrobek chutnal nejlépe.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here