Letní recepty z mléčných výrobků. Pochutnáte si!

0
21

Léto stále nekončí, tak proč se neužít i letní pokrmy. Inspirovali jsme se soutěží Mlékárenský výrobek roku 2019 a využili její vítěze jako jednu z přísad. Pochutnáte si!

Krémová polévka z červené řepy se sýrem Lučina

Na cca 4 – 6 porcí:

  • 1 větší cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • olej dle potřeby
  • 1 plechovka (400 g) rajčat
  • 500 g uvařené červené řepy
  • cca 750 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžíce balsamica
  • sůl dle chuti
  • slunečnicová semínka dle chuti
  • 1 balení Lučina mini

V hrnci rozpalte potřebné množství oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidejte nahrubo nasekaný česnek a společně dopečte. Poté vlijte plechovku rajčat a na menší kostky nakrájenou červenou řepu a krátce provařte. Přidejte část vývaru a rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte zbylou část vývaru a dochuťte balsamikem a solí dle vlastní chuti. Na talíři polévku posypte semínky a přidejte nadrobenou Lučinu (doporučujeme jednu kostičku mini na jednu porci polévky).

Salát s hořčično-jogurtovou zálivkou, brusinkami a grilovaným sýrem

Na salát:

  • 250 g (jedno balení) grilovacího sýra Allami
  • 180 g rajčat cherry
  • 100 g červené papriky
  • 100 g žluté papriky
  • Dvě hrsti listových salátů
  • Hrst sušených brusinek

Na zálivku:

  • 1 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce olivového (nebo jiného) panenského oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce (bezlaktózového) jogurtu Hollandia
  • 3 lžíce vody

Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s listovým salátem a brusinkami. Naservírujte do talířů a přelijte zálivkou, kterou umícháte z uvedených surovin. Na závěr přidejte sýr, který jste předtím opekli na grilovací pánvi či přímo v grilu. Doporučujeme servírovat s plátkem čerstvého chleba.

Tvarohová pěna s avokádem a čokoládou

Na 4 porce:

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
  • 1 vanička (250 g) tučného Jaroměřického tvarohu
  • 1 zralé avokádo
  • javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
  • ovoce a jedlé květy k dozdobení

V mlékovaru nebo v hrnci nad vodní lázní ohřejte mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu. Přidejte vrchovatou lžíci kakaa a metličkou dobře prošlehejte, aby směs neudělala hrudky. Poté odstavte a za občasného promíchání nechte vychladnout na teplotu těla.

Avokádo rozkrojte, vyloupněte a vidličkou rozmačkejte na kaši. V misce dobře promíchejte s tvarohem a javorovým sirupem. Poté po částech vmíchejte do čokoládové směsi, dobře propojte a servírujte do talířů či pohárových sklenic. Ozdobte libovolným ovocem, sirupem či jedlými květy.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here