Léto stále nekončí, tak proč se neužít i letní pokrmy. Inspirovali jsme se soutěží Mlékárenský výrobek roku 2019 a využili její vítěze jako jednu z přísad. Pochutnáte si!
Krémová polévka z červené řepy se sýrem Lučina
Na cca 4 – 6 porcí:
- 1 větší cibule
- 3 – 4 stroužky česneku
- olej dle potřeby
- 1 plechovka (400 g) rajčat
- 500 g uvařené červené řepy
- cca 750 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce balsamica
- sůl dle chuti
- slunečnicová semínka dle chuti
- 1 balení Lučina mini
V hrnci rozpalte potřebné
množství oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne cibule
zlátnout, přidejte nahrubo nasekaný česnek a společně dopečte. Poté vlijte
plechovku rajčat a na menší kostky nakrájenou červenou řepu a krátce provařte.
Přidejte část vývaru a rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte zbylou část
vývaru a dochuťte balsamikem a solí dle vlastní chuti. Na talíři polévku
posypte semínky a přidejte nadrobenou Lučinu (doporučujeme jednu kostičku mini
na jednu porci polévky).
Salát s hořčično-jogurtovou zálivkou, brusinkami a grilovaným sýrem
Na salát:
- 250 g (jedno balení) grilovacího sýra Allami
- 180 g rajčat cherry
- 100 g červené papriky
- 100 g žluté papriky
- Dvě hrsti listových salátů
- Hrst sušených brusinek
Na zálivku:
- 1 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce olivového (nebo jiného) panenského oleje
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce (bezlaktózového) jogurtu Hollandia
- 3 lžíce vody
Zeleninu nakrájejte na drobné
kostičky a promíchejte s listovým salátem a brusinkami. Naservírujte do
talířů a přelijte zálivkou, kterou umícháte z uvedených surovin. Na závěr
přidejte sýr, který jste předtím opekli na grilovací pánvi či přímo
v grilu. Doporučujeme servírovat s plátkem čerstvého chleba.
Tvarohová pěna s avokádem a čokoládou
Na 4 porce:
- 100 ml plnotučného mléka
- 50 g hořké čokolády
- 1 vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
- 1 vanička (250 g) tučného Jaroměřického tvarohu
- 1 zralé avokádo
- javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
- ovoce a jedlé květy k dozdobení
V mlékovaru nebo v hrnci nad vodní lázní ohřejte mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu. Přidejte vrchovatou lžíci kakaa a metličkou dobře prošlehejte, aby směs neudělala hrudky. Poté odstavte a za občasného promíchání nechte vychladnout na teplotu těla.
Avokádo rozkrojte, vyloupněte a vidličkou rozmačkejte na kaši. V misce dobře promíchejte s tvarohem a javorovým sirupem. Poté po částech vmíchejte do čokoládové směsi, dobře propojte a servírujte do talířů či pohárových sklenic. Ozdobte libovolným ovocem, sirupem či jedlými květy.