Akrylamid je v potravinách zcela nežádoucí, protože zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, škodí nervovému systému a poškozuje genetickou informaci. Spotřebitelská organizace dTest otestovala množství akrylamidu ve 12 dětských sušenkách a zjistila významné rozdíly v naměřených hodnotách.
Škodlivý akrylamid
Akrylamid vzniká při pečení, smažení a grilování potravin při teplotě vyšší než 120°C, vyskytuje se například v bramborových chipsech, hranolkách nebo pečivu. Kvůli výrazné škodlivosti není pro akrylamid určen žádný tolerovatelný limit příjmu. Známy jsou pouze hraniční hodnoty, od kterých škodí (17 µg/kg tělesné hmotnosti denně).
Hlavním cílem nezávislého testu spotřebitelské organizace dTest bylo změřit, kolik škodlivého akrylamidu obsahují sušenky nabízené dětem. Organizace podrobila laboratorním zkouškám devět druhů sušenek, které byly označeny jako potravina pro děti do tří let a troje sušenky bez speciálního označení věku.
Regulace akrylamidu
Evropské nařízení z roku 2017 připouští pro sušenky určené dětem do tří let věku obsah akrylamidu nejvýše 150 µg/kg výrobku, u sušenek pro běžnou populaci až 350 µg/kg. „Sušenky, které byly vysloveně určeny pro děti do 36 měsíců, splnily všechny předepsané normy, které na batolecí sušenky evropské nařízení klade. Na samotné legislativní hranici 150 µg akrylamidu na kilogram byl obsah akrylamidu jen u jednoho výrobku, a to Hipp Dětských jablečných sušenek,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a dodává: „Sušenky pro děti starší tří let vyhověly legislativním limitům na obsah akrylamidu pro běžnou populaci; nejvíc akrylamidu jsme naměřili ve výrobcích Opavia Brumík Abécé a Kubík Sušenky s máslem, a to 260 µg na kilogram výrobku.“
Výživové hodnoty
Ve druhé části se hodnotily výživové informace na obalech sušenek – množství cukru, tuku a obsah soli. Také na tyto látky existují u potravin pro děti do tří let limity. „V jednom případě jsme u sušenek určených pro děti do tří let zjistili, že svým složením nevyhovují předpisům pro složení těchto speciálních potravin. Byl to případ Mini piškotů značky Hamánek, které překročily maximální povolený limit obsahu cukru. Na druhou stranu je potřeba říct, že v současné době tento výrobek na trhu není dostupný, pravděpodobně došlo k jeho stažení,“ komentuje Hana Hoffmannová.