Není maso jako maso. A jelikož se už pomalu, ale jistě blíží teplejší dny, spousta z nás má plnou hlavu prvního jarního grilování. Pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte maso skutečné kvality, vsaďte na biofarmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Ať už patříte mezi milovníky jakéhokoliv druhu či úpravy masa, uvidíte sami, že čerstvé suroviny mají na výslednou chuť pokrmu nemalý vliv a jejich výběr tak není radno podceňovat. Přinášíme vám proto několik důvodů, proč vsadit právě na bio!
Spokojený život na prvním místě
Perfektně vyzrálé, křehké a lahodné – takové je maso z farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Dokonalá chuť výsledné suroviny jde však ruku v ruce s tím, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. Pastevní způsob života, dostatečný pohyb a možnost socializace přispívá k vysoké kvalitě. Zvířata tráví většinu času v přírodě, na sluníčku a ustájena jsou jen v případě nepříznivých klimatických podmínek. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu, ale zejména na strukturu masa,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, s tím, že kvalitu ovlivní samozřejmě i výběr krmiva a zejména pak délka a způsob zrání.
Chov s láskou, porážka s úctou
Zvířata prožijí svůj život v přirozených podmínkách dle standardů animal welfare. S tím úzce souvisí také porážka a následné zpracování masa. Samotná porážka by proto měla být co nejšetrnější. Při vystresování zvířete totiž dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru. Tento proces snadno zapříčiní nedokonalé zrání na bázi mléčného kvašení. I proto zvířata chována na ekofarmách bývají před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájena. Až přivyknou novému prostředí, dojde k šetrné porážce.
S ohledem k přírodě, bez zbytečné chemie
Mezi další důvody, proč sáhnout po pořádném kusu masa od místního ekofarmáře, patří také fakt, že hospodáři nejen ke zvířatům, ale celkově i k přírodě přistupují s láskou a maximální péčí. Vyhýbají se nežádoucí chemii nejen u výsledných bioproduktů, ale i u běžného krmení svých zvířat.
Čerstvost, lokálnost i podpora regionů
Nákupem bio masa a dalších lokálních biopotravin, které vždy spolehlivě poznáte podle označení logy biozebry či biolistu, podporujete jak ekologické zemědělce, již pečují o přírodu i zvířata s největší možnou ohleduplností, tak i ekonomiku daného regionu. Můžete se tak podílet nejen na zvýšení kvality života, ale také zaměstnanosti, a tím i atraktivity oblasti, která je třeba právě vaším domovem. Jedná se zkrátka o skvělou příležitost, jak farmářům za jejich dlouhodobou a poctivou práci vyjádřit vděčnost. U lokálních bioproduktů máte navíc jistotu čerstvosti, protože potraviny neabsolvují žádné dlouhé distribuční cesty.
Udržování vysokých standardů i pravidelná kontrola
Bio maso pochází nejen z lokálních, ale hlavně z důvěryhodných zdrojů. Kontrolu podstupují ekologičtí zemědělci minimálně jednou ročně a standardy ekologické produkce podléhají přísné evropské i národní legislativně. Na národní úrovni dohlíží na dodržování pravidel hospodaření v režimu EZ čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont.
Zdroj: BIO