Ať už čerstvé, nebo trvanlivé, volte bio kvalitu!

0
45

Málokdo z nás si svůj život dokáže představit bez mléka a mléčných výrobků. Do jídelníčku je zařazujeme téměř každodenně a do svého těla skrze ně vstřebáváme řadu prospěšných látek, což je důležité zejména pro dětský organismus. Mléko na trhu seženete v různých podobách, od pasterovaného až po trvanlivé. Nehledě na to, které nakonec skončí ve vašem nákupním košíku, vždy byste měli volit hlavně to kvalitní.

Bio mléko se vyznačuje především vyšším obsahem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin a minimem zbytkových pesticidů či antibiotik. Navíc je bohaté také na kyselinu linolovou s protirakovinnými účinky, které je v něm až třikrát více. Výrobek v bio kvalitě spolehlivě poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Produkty ekologického zemědělství jsou také často k dostání u lokálních farmářů.

Zvířatům jsou na eko farmách zajištěny bezvadné podmínky k životu a patřičná péče. Většinu času tráví na pastvině a při ustájení mají dostatek prostoru a možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozených podmínkách. Poptávka po bio mléku v současnosti roste, čemuž odpovídá také rozšiřující se nabídka. Kromě čerstvé či trvanlivé alternativy jej seženete také v některých automatech.

Dostupné jsou také kozí nebo ovčí výrobky, které se přímo vybízejí ke zpestření jídelníčku. Například kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku, navíc obsahuje méně tuku a je lépe stravitelné než kravské. Vyhledávají ho zejména ti, kteří trpí alergií na kravskou bílkovinu. V kozí variantě lze sehnat také čerstvé sýry, jogurty či tvarohy.

Jak se mléko upravuje?

Mlékomaty

V automatech si můžete do vlastní nádoby načepovat takzvané syrové mléko, které předtím nebylo nijak tepelně upraveno. Po nadojení jej farmáři zchladili, přemístili do cisterny a převezli do mlékomatu. Na jeho povrchu se velmi brzy začne srážet smetana. Je doporučováno jej před konzumací převařit, protože se jedná o mléko nepasterované.

Pasterizace

Pasterované mléko se označuje jako čerstvé. Na několik sekund prochází vysokou pasterací za přibližné teploty 85 °C. Je nutné jej uchovávat v chladničce, kde obvykle vydrží od 7 do 20 dnů.

Trvanlivé mléko

Zpracovává se při teplotě 135 až 150 °C po dobu několika sekund, díky tomu je zbaveno mikroorganismů. Toto mléko vydrží při běžných pokojových teplotách 4 až 5 měsíců. Po otevření jej skladujte v ledničce.

Vysoká teplota, při které je mléko zahříváno, může mít vliv na jeho chuť. Čerstvé zpravidla bývá výraznější, a to jak chutí, tak i vůní. Trvanlivé je o něco sladší se sytě krémovou barvou danou karamelizací laktózy.

Při nákupu je proto vhodné myslet na to, zda mléko kupujete na cesty, do zásoby či na chatu. V takovém případě sáhněte raději po trvanlivé variantě. Naopak pokud jej chcete rychle spotřebovat, zvolte vždy čerstvé.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here