Před Vánoci trhají pekaři rekordy. Češi kupují vánočky, hotová cukroví i těsta. Není čas péct

0
13110

Rok od roku stoupá zájem o ručně upletené vánočky, cukrářkami vykrajované cukroví, ale i těsta připravená k dalšímu domácímu zpracování. V patnácti pekárnách a cukrárnách se dává do práce na pět set párů rukou. S blížícími se Vánoci budou pekaři a cukráři v pekárnách péct i nepřetržitě 24 hodin ve třech směnách. Řemeslné pečivo od cukrářů a pekařů lze lehce najít dle etikety Poctivá výroba, která zaručuje, že pečivo bylo vyrobeno pár metrů od prodejní plochy. Vánoční pečivo a cukroví bude v prodeji od druhé poloviny listopadu.

Vánoční přípravy v pekárnách začaly. Jen během předvánočních prodejů pekaři v Globusu ručně upletou a napečou 160 tisíc kusů vánoček, dohromady tedy přes 60 kilometrů, cukráři připraví 8 tun cukroví a 11 tun hotových těst k dalšímu domácímu zpracování. To je o 8 procent více oproti loňsku a o 15 víc než předloni. Spotřeba surovin v těchto pekárnách na letošní vánoční přípravy zní: 14 tun másla,10 tun rozinek a 6 tuny mandlových plátků….

Máslo v hlavní roli

Ať nečte dál ten, kdo nemá rád máslo. „Máslo je jednou z našich hlavních ingrediencí jak do máslových vánoček, tak i do cukroví a těst pro další domácí zpracování. Bez másla není vánoční pekařina,“ říká Pavel Meduna, šéf pekařství v Globusu. Podle něj ve spotřebě másla trhnou tamní pekaři rekord. „Počítáme, že za šest týdnů do vánočního pečení spotřebujeme celkem 10 českého másla z Polabí. Do každé máslové vánočky De luxe z devíti pramenů,“ dodává šéfpekař.

Vánočka a devět historických pramenů

Vánočky mají na českých stolech neochvějné místo, jde vedle cukroví o hlavní sladkou sváteční pochoutku. Vznikla před staletími pro sváteční tabuli jako sladká varianta chleba. Její kynutí mělo symbolizovat více štěstí a hojnosti, stejně tak i pletení pramenů mělo pro lidi svůj význam. Dnes se nejčastěji pletou vánočky ze šesti pramenů, ale jsou i výjimky, které ctí prastaré zvyky. „Vedle vánočky ze šesti pramenů pleteme i větší, z devíti pramenů, což umí jen skutečně zruční pekaři,“ říká Pavel Meduna. Spodní čtyři prameny jsou tím základním pro život – zemí, sluncem, vodou a vzduchem, prostřední prameny znázorňují spojení rozumu, citu a vůle a vrchní je láska a vědění. Její tvar má připomínat dítě v peřince a bývalo oslavou nového života. Kdysi se vánočce říkávalo calta, húska, štědrovka nebo štědrovnice.

Pekařství: ručně dělané cukroví a vánočka z devíti pramenů

V pekařství Globusu připravují nyní hned několik novinek. Vše s ohledem na to, že lidé mají čím dál tím méně času si udělat vánoční pečivo doma, ale zároveň ho chtějí pořídit se zárukou poctivé řemeslné výroby. Hitem letos bude máslové těsto z tradičního českého másla. Letos zde připraví 11 tun hotových těst, kterých udělají hned pět druhů lineckých, dokonce i jedno medovníkové. Novinkou je letos máslové těsto na oblíbené vanilkové rohlíčky a pracny.  Již evergreenem jsou hotová vánoční těsta pro další domácí zpracování a hotové cukroví. Tento sortiment je pro zákazníky rok od roku atraktivnější. Nejoblíbenějšími druhy hotového cukroví jsou vanilkové rohlíčky, kokosky, linecká kolečka s džemem, sněhové bílé pečivo, s čokoládou a v čokoládě máčené. Lze je koupit zvlášť, ale i v dárkové kazetě o 65 kouscích. „Letos cukráři ručně vykrájí asi 930 tisíc ryb, zvonečků, hvězdiček, koleček, komet a dalších tvarů,“ uzavírá Meduna.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here