Mák netradičně v tradičním cukroví

0
126

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

Maková lízátka pro andílky

Svátek svatého Mikuláše se blíží. Pokud kromě brambory od čerta pro své děti chcete připravit i nějakou sladkost, vyzkoušejte andělská lízátka.

Potřebujete:

  • 200 g Isomaltu 
  • lžíce celého máku
  • sušená kvítka na ozdobu 
  • tyčky (špejle)
  • (gelové barvivo)

Postup:

Isomalt je cukrářský cukr, se kterým se pracuje obdobně jako s karamelem. Překvapí vás ale jistě tím, že ani zdaleka není tak sladký, jako zmiňovaný karamel.

Na přípravu lízátek si připravte hrnec, do něj vložte Isomalt a pomalu zahřívejte, dokud se krystalky nezačnou rozpouštět. Je potřeba rozpuštěný Isomalt takzvaně nechat „probublat“. Po „probublání“ stáhněte Isomalt z ohně (v tuto chvíli můžete použít gelová barviva a vmíchat je). Po odstavení míchejte směs tak dlouho, dokud nezmizí veškeré bublinky. Následně opatrně vlévejte na špejle a ihned ozdobte například mákem.

Vanilkové rohlíčky s bílým mákem 

Křehké rohlíčky můžete mít mandlové, lísko-oříškové, z vlašských ořechů nebo taky makové. Pro tento recept vyzkoušejte mák bílý, ten rohlíčkům propůjčí ořechovou chuť.

Potřebujete:

  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 80 g cukru moučka 
  • 100 g bílého celého máku
  • Na obalení:
  • 200 g cukru moučka 
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezi tím si předehřejte troubu na 170 ̊C  a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování. Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujete na přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků). Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.

Sněhové pusinky s mákem 

Není pusinka jako pusinka. Tato je sněhová, ušlehaná z vaječných bílků a z lásky. Oblíbený recept kuchařek i strávníků z přebytečných bílků, které se nahromadí během vánočního pečení cukroví. Stačí přidat kapku barviva a mák a pusinka jak malovaná je na světě.

Potřebujete:

  • 4 bílky 
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce celého máku
  • (potravinářské barvivo)

Postup:

Bílky pokojové teploty vložte do mixéru a  šlehejte  společně s krupicovým cukrem, který přidávejte po lžicích. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří krásný hladký a pevný sníh, který tvoří pevné špičky. V tento moment můžete vmíchat potravinářské barvivo. Hotový sníh nanášejte na pečicí papír zdobícím pytlíkem nebo pomocí dvou lžiček. Na závěr lehce posypejte mákem. Sušte v předehřáté troubě na 100 ̊C  přibližně 1 hodinu.

Tip: Barvivo je ideální použít gelové a přidávat opravdu po kapkách, dokud nedosáhnete požadované barvy.

Makové perníčky

Až budete vyndávat tyto perníčky z trouby, zaručené vám provoní celou kuchyň. Perníkové koření se skořicí, anýzem a badyánem doplněné o vonný mák navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mák nemusíte dávat jen do těsta, zkuste ho využít i k ozdobení hotového perníku.

Postup:

  • 500 g hladké mouky
  • 250g cukru moučka
  • 100 g medu
  • 3 vejce + 1 vejce na pomazání
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého perníkového koření
  • 3 lžíce mletého máku
  • 100 g celého máku (na zdobení)

Postup:

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Mákokoulení – makové kuličky

Koulela se, koulela, maková kulička. Víc než dvě ruce při přípravě originálních nepečených makových kuliček nebudete potřebovat. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat dvěma recepty na sladké kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.

Recept:

Datlové kuličky

  • 500 g datlové pasty
  • 4 velké lžíce mletých arašídů
  • 1 lžíce celého modrého máku

Meruňkové kuličky

  • 500 g meruňkové nesířené pasty
  • 2 lžíce celého modrého máku
  • 2 lžíce loupaných konopných semínek
  • 1 lžička pražených sezamových semínek

Postup:

Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here