Oranžové ovoce s nevšedním názvem kaki je ideální společník pro chladná podzimní a zimní rána. Tento šťavnatý plod je totiž plný sladké chuti, energie a zdraví díky velkému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. A kromě toho v něm nenajdete pecky a snadno se krájí. Díky tomu ráno ušetříte cenné minuty.
Kaki Persimon Bouquet je proto ideální ovoce k snídani. Právě v těchto dnech dozrává na slunných svazích kolem španělské Valencie a míří k nám. Dopřejte si čerstvé kaki v lahodných a zdravých snídaňových receptech pro dva!
Zimní smoothie s kaki
Příprava tohoto smoothie vám zabere sotva deset minut. A co zbyde od snídaně stačí vzít s sebou ke svačině. Skořice a zázvor vás v zimě pěkně prohřejí a kaki dodá skvělou chuť.
Potřebujete:
- 4 kaki
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce medu
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- 250 ml mandlového mléka
Nakrájejte kaki Persimon Bouquet na menší kousky. Není potřeba loupat, protože i slupka obsahuje zdraví prospěšné látky. Kousky přendejte do mixéru. Přidejte skořici, kurkumu, zázvor, med, šťávu z citronu a pomeranče a mandlové mléko. Vše rozmixujte ve smoothie. Podávejte.
Mléčná ovesná kaše s kaki
Ovesná kaše je snídaňový evergreen. Díky kaki ale dostane novou jiskru. Připravit si můžete i veganskou variantu, stačí vyměnit běžné mléko za rostlinné a med například za javorový sirup.
Potřebujete:
- 1-2 kaki
- 1 hrnek (o objemu 250 ml) ovesných vloček
- 3 hrnky mléka
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce chia semínek
Do hrnce odvažte ovesné vločky, zalijte je mlékem, přidejte sůl, skořici a med. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud nevznikne kaše. Trvá to asi 10 minut. Poté kaši rozdělte do misek, navrch dejte nakrájené kaki Persimon Bouquet a zasypte chia semínky. Podávejte.
Chia pudink s kaki
Tuto snídani jako z trendy kavárny vykouzlíte hravě během chvilky – stačí si vzpomenout ještě večer na chia semínka. Ráno pak stačí už jen pár minut na vaření.
Potřebujete:
- 2 kaki
- 200 ml mléka (může být i mandlové)
- 8 lžiček chia semínek
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička medu
- špetka skořice
Připravte si chia pudink. Do větší uzavíratelné skleničky nalijte mléko, přidejte chia semínka a cukr. Uzavřete, promíchejte a nechte v chladu ideálně přes noc bobtnat. Sem tam ještě promíchejte. Druhý den nakrájejte kaki Persimon Bouquet, větší část dejte do hrnce, přidejte med a skořici, podlijte troškou vody a vařte za neustálého míchání doměkka. Poté rozmixujte. Přendejte na dno dvou menších skleniček. Navrch rozdělte nabobtnalý chia pudink a ozdobte čerstvými kousky kaki a můžete vše ještě zlehka posypat chia semínky.
Kaki máslo
Tuto originální alternativu marmelády připravíte v cuku letu. Při servírování se pak budete moct pochlubit nečekaně skvělými chutěmi.
Potřebujete:
- 3 kaki
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 lžíce kokosového oleje
- pečivo na podávání
Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj na měsíčky nakrájené kaki Persimon Bouquet. Pečte dozlatova, asi 45 minut. Poté přendejte do hlubší nádoby, přidejte šťávu z citronu a pomeranče a kokosový olej. Vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého másla. Podávejte s pečivem.