Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.
Pravidlo číslo jedna: vyhněte se měkkým či taveným sýrům. Použijte je v jiných receptech a ke grilování zvolte spíše ty, které mají pevnější strukturu nebo kůrku na povrchu. Vděčnou klasikou je u nás zejména hermelín, proto v období léta mizí z regálů nevídanou rychlostí. Tentokrát ale zkuste něco originálnějšího. Vsaďte na ovčí nebo kozí sýr, slovenský oštěpek nebo řecký sýr typu halloumi.
Nezapomeňte sýry minimálně 30 minut před grilováním vyndat z lednice a nechat je temperovat při pokojové teplotě. Můžete si tak být jisti, že se ugrilují rovnoměrně. Pokud grilujete v alobalu, nešetřete a použijte vždy nový. Vidličkám se vyhněte a k obracení využijte raději kleště. Sýry zpravidla stačí grilovat po dobu 5 až 10 minut.
Kvalita jako základ úspěchu
Chcete sklidit úspěch a docílit skutečného kulinářského zázraku? Pak nezapomeňte, že nestačí pouze pečlivý postup přípravy, neméně důležitá je i kvalita surovin.
Grilované špízy s řeckým sýrem typu halloumi

- 250 g sýru à la halloumi
- menší cuketa
- červená paprika
- žlutá paprika
- 200 g žampionů
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka sušeného oregana
- špetka grilovacího koření
- pepř
V misce smíchejte olej, citronovou šťávu, oregano, grilovací koření a pepř. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky, sýr na kostky. Pokrájenou zeleninu, celé žampiony a sýr vložte do mísy a zalijte 2/3 připravené marinády. Nechte tak hodinu odležet. Připravte si silnější špejle a jednotlivé suroviny pak postupně napichujte, dokud nevznikne dlouhý špíz. Ponechte alespoň 2 centimetry z obou stran volné. Grilujte na rozpáleném grilu přibližně 20 minut za občasného potírání zbylou marinádou. Poté podávejte s oblíbenou omáčkou.
Grilovaný kozí sýr se salátem z polníčku

- plísňový kozí sýr
- balení polníčku
- hrst malin
- 30 ml medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 125 ml malinového octa (lze nahradit jablečným)
- sůl, pepř
V míse smíchejte ingredience na zálivku: med, olivový olej, malinový ocet, sůl a pepř. Polníček propláchněte, osušte, vložte do misky a přidejte maliny. Přelijte zálivkou a důkladně promíchejte. Rozpalte gril či grilovací pánev, poklaďte alobalem, na který položíte sýr, a z obou stran rovnoměrně grilujte přibližně 4 minuty. Sejměte z grilu a podávejte se salátem a s celozrnným pečivem.
Zdroj: BIO