Nová kniha: Jíme zdravě ze spíže

0
624

Přišli jste domů z práce a nechce se vám na nákup? Právě vám volal někdo z rodiny, že se neplánovaně staví na sobotní oběd a vy byste jim rádi uvařili domácí stravu? Mise kuchařky Jíme zdravě ze spíže je jasná – naučit se vařit a jíst zdravě i v době, kdy je potřeba spoléhat se na zásoby ve spíži nebo lednici a na nákup prostě není prostor ani čas.

Dali jsme dohromady 70 nápadů na opravdová jídla, která v kuchyni připravíte během chvíle a při vaření vám můžou pomáhat i děti. V kuchařce najdete 4 kategorie – polévky, hlavní jídla, svačinovou pohotovost a recepty pro chvíle, kdy vás honí mlsná. Tentokrát jsme si posvítili na luštěniny, zdravější varianty dětských jídel, ryby, maso a také lehčí bezmasé varianty tradičních receptů. Kromě toho vás naučíme upéct nehnětený špaldový chléb, bulky k snídani nebo vyrobit kakaovo-tvarohový dezert ze 4 surovin.

Kuře s bramborami a smetanovou omáčkou

kure se smetanovou omackou

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 40 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci: 422 kcal | 35 g bílkovin | 31 g sacharidů | 17 g tuků

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích prsou
  • 700 g malých syrových brambor (varný typ A)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml smetany na vaření (12 % tuku)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice (nebo 1 lžíce dijonské)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si pekáč (20 cm × 30 cm). Kuřecí prsa očistěte, osolte a opepřete. Brambory i se slupkou důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, rozkrájejte je na poloviny a naskládejte do připraveného pekáče. Poté brambory osolte, opepřete a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a vše důkladně promíchejte. Navrch následně položte kuřecí prsa. Nakonec si v misce společně vyšlehejte smetanu, hořčici, tymián, rozmarýn, sůl a pepř a výslednou směsí zalijte celý obsah pekáče. Pekáč přemístěte do předehřáté trouby a pečte 30–40 minut při 170–180 °C.

Cottage bulky

cottage bulky

Příprava: 25 minut | Tepelná úprava: 35 minut | Obtížnost: snadné | Počet kusů: 4

Nutriční informace na 1 kus: 194 kcal | 10 g bílkovin | 31 g sacharidů | 5 g tuků

INGREDIENCE

  • 160 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 170 g sýru cottage
  • 1 vejce
  • 2,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

V misce si smíchejte špaldovou mouku, cottage, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Výsledné těsto propracujte rukama, aby se všechny ingredience spojily. Misku s hotovým těstem dejte na 10–15 minut odležet. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a vyložte si plech pečicím papírem. Z odleželého těsta postupně vytvarujte 4 stejně velké bulky a skládejte je na vyložený plech. Plech s bulkami následně přemístěte do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut při 165–170 °C. Upečené bulky by měly být zlatavé na povrchu a měkké při zmáčknutí.

Pojďte s námi soutěžit

Jíme zdravě ze spíže titulní stránka

Kolik receptů kniha obsahuje?

  • a) 50
  • b) 60
  • c) 70

Pro tři z vás máme připravenou kuchařku Jíme zdravě ze spíže. Správnou odpověď posílejte do 20. května 2020 na [email protected] s heslem SPÍŽ. Výherce bude kontaktován e-mailem.

Více informací na fitrecepty.info/shop/kucharky/jime-zdrave-ze-spize-166/

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here