Bez, mnohdy nedoceňovaná potravina našich babiček. Jedná se o českou superpotravinu, které pomáhá při nachlazení, horečce či proti zánětům. Dalším benefitem je však také skvělá výrazná chuť. Udělejte si skvělý sirup, med či džem.
Bezový sirup
Potřebujeme:
- 4,5 l vody
- 1,5 kg cukru
- 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
- 4 BIO citrony, nebo citrony bez kůry
- bezové květy
Postup:
Den předem svaříme vodu, a necháme ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložíme květy, které jsme pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, přidáme plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Necháme macerovat a druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjeme, a naplníme vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáme nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažíme po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřeme čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.
Jablečný džem s bezovými květy
Potřebujeme:
Na sirupový základ:
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 20 bezových květů
Na džem:
- 1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
- trocha zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 citronu
- Želírfix 2:1 Labeta
- Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
- kvítky ze 2 velkých bezových květů
Postup:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Džem z bezových květů
Potřebujeme:
Na sirupový základ:
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 20 bezových květů
Na džem:
- trocha zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 2 Želírfixy 2:1 Labeta
- kvítky ze 2 velkých bezových květů
Postup:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.
Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.