Skyr? Zapojte do vaření a pečení

0
664

Bohušovický SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience v teplé i studené kuchyni. Jako inspiraci vám přinášíme recepty na vajíčkovou svačinu, vanilkový rýžový puding a smetanové SKYR těstoviny.

Vajíčková svačina se skyrem

1

Ingredience

  • 60 ml SKYRU Natur
  • 1/2 citronu
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce nasekaných bylinek, jako je bazalka, kopr, pažitka, nebo petržel

Postup

V malé misce smíchejte SKYR a citronovou šťávu (slupku od citronu nevyhazujte). Dochuťte solí a pepřem.

V nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte olivový olej. Vylejte do ní vejce rozmíchaná v hrnku, posypte trochou soli a pepře. Snižte teplotu plotny a přikryjte pánev poklicí. Nechte omeletu vařit v páře, dokud není pevná.

Hotovou omeletu dejte na talíř a navrch rozetřete skyrový dip. Pokapejte zbývajícími kapkami citronu a posypte bylinkami.

Vanilkový rýžový puding

22 1

Ingredience

  • 2 šálky vody
  • Špetka soli
  • 2 lžíce sladidla ze stévie
  • 1/4 vanilkového lusku
  • 100 g dlouhozrnné rýže
  • 50 g rozinek
  • 50 g SKYRU Vanilka
  • 50 ml mléka
  • Špetka mleté ​​skořice

Postup

Smíchejte vodu, sůl, sladidlo, semínka z vanilkového lusku a rýži v hrnci (ideálně s dvojitým dnem) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte asi 50 minut. Poté přidejte rozinky a pokračujte ve vaření, dokud se téměř veškerá tekutina nevstřebá a rýžová kaše nebude jemná (asi 15 minut).

Nechte směs rýže vychladnout zhruba 10 minut a vmíchejte vanilkový SKYR, mléko a skořici. Podávejte teplé.

Těstoviny se smetanou a hráškem

33 1

Ingredience

  • 500 g těstovin
  • 400 g hrachových lusků (mražených)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 4 plátky silně řezané slaniny
  • 200 g SKYRU Natur
  • 80 g parmezánu
  • Sůl a mletý pepř
  • Šťáva z půlky citronu
  • Hrst čerstvé pažitky

Postup

Přiveďte k varu velký hrnec slané vody a vložte do něho těstoviny. Těsně před tím, než budou hotové, přidejte hrachové lusky a znovu přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky, zahřejte na pánvi olivový olej a za občasného míchání slaninu opečte. V závislosti na tom, jak byla slanina prorostlá, odlejte přebývající tuk, v pánvi by měly zůstat asi dvě polévkové lžíce.

Slejte těstoviny s lusky a po odkapání je smíchejte se slaninou. Přidejte SKYR a parmazán. Pokud je směs příliš hutná, můžete přidat trochu vody. Dochuťte směs solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou. 

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here