I když máme ještě zimu, léto se pomalu blíží, a tak je čas odlehčit jídelníček. Přinášíme tipy na zdravé recepty se skyrem.
Brokolicový koláč
Suroviny:
- 280 g celozrnné pšeničné mouky
- 165 g studeného másla na kousky
- 2 lžíce studené vody
- 1 lžíce soli
- ½ kg nasekané brokolice
- 1 střední cibule nakrájená
- 350 g hedvábného tofu
- 2 šálky SKYRU
- ½ lžičky kurkumy
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 špetka himalájské černé soli (kala namak)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 220 stupňů
2. Nejprve udělejte těsto. V míse smíchejte mouku, chlazené máslo a sůl.
3. Těsto zpracujte rukama, přidejte vodu a nepřestávejte hníst, dokud není hladké bez hrudek a drží pohromadě. Pak na dno pekáče vložte pečící papír, namačkejte těsto, propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte 10 minut.
4. Zatímco se peče těsto, orestujte nakrájenou cibuli a trochu i brokolici, ale jen dokud není cibule měkká.
5. Ve velké míse rozmačkejte vidličkou tofu, přidejte SKYR z Bohušovic, kurkumu, lahůdkové droždí, sůl se špetkou černé soli a smíchejte dohromady. Pak vmíchejte i orestovanou cibuli s brokolicí a vše nalijte na těsto. Pečte 25 – 30 minut. Nechte koláč trochu zchladit před tím, než ho budete krájet.
Citrónoví muffiny s mákem
Suroviny:
- 375 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 1 citron a šťáva z něj
- 60 g celého máku a trochu na ozdobu
- 200 g tvarohu měkkého
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 malé SKYRY natur
- 125 ml oleje
Poleva: 160 g moučkového cukru, 1,5 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů – Vymažte formu na muffiny olejem nebo použijte papírové košíčky – V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, citrónovou kúru a mák. Potom vmíchejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, jogurt a olej.
Těsto rozdělte do formiček na muffiny – Pečte 20-25 minut, dokud párátko není po zapíchnutí čisté. Polevu vyrobíte smícháním cukru s citrónovou šťávou. Ozdobte jí muffiny podle své fantazie (kokos, čokoláda) a nechte vychladnout.
Rösti s dipem ze SKYRU
Suroviny:
- ¼ dýně hokkaido (kolem 300g)
- 3 brambory
- ½ lžičky soli
- Pepř
- ¼ lžičky skořice
- ½ lžičky kari koření
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 3 lžíce cizrnové mouky
- Olej rostlinný
- ½ hrnku SKYRU
- Čerstvá pažitka
- Sladká paprika dle chuti
Rösti jsou smažené jídlo typické pro německo-švýcarskou oblast. Syrové brambory nastrouháme, smícháme s kořením, přidáme trochu mouky a smažíme na pánvi. A když je podzim, přidáváme do těsta nastrouhanou dýni hokkaido. Cizrnová muka se používá, protože spojí ingredience a dobře se pak z těsta vytváří placičky. Nejsou pak vůbec potřeba vejce. (pokud dáte jinou mouku, můžete místo vajec dát na spojení trochu odvaru z lněného semínka) Chuť dokonale doladí petrželka, koření jako kari, skořice a pepř se solí.
Rösti jsou delikatesní s dipem ze Skyru, ten můžete servírovat i se salátem nebo použít místo majonézy do sendviče.
Na dip:
- 450 g bílého skyru
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička citrónové šťávy Kůra z jednoho bio citrónu
- ½ lžičky dijonské hořčice
- Mořská sůl podle chuti
- Čerstvě mletý pepř podle chuti