Zdravé recepty se skyrem

0
359
Foto: SKYR

I když máme ještě zimu, léto se pomalu blíží, a tak je čas odlehčit jídelníček. Přinášíme tipy na zdravé recepty se skyrem.

Brokolicový koláč

Suroviny:

  • 280 g celozrnné pšeničné mouky
  • 165 g studeného másla na kousky
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžíce soli
  • ½ kg nasekané brokolice
  • 1 střední cibule nakrájená
  • 350 g hedvábného tofu
  • 2 šálky SKYRU
  • ½ lžičky kurkumy
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 špetka himalájské černé soli (kala namak)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 220 stupňů

2. Nejprve udělejte těsto. V míse smíchejte mouku, chlazené máslo a sůl.

3. Těsto zpracujte rukama, přidejte vodu a nepřestávejte hníst, dokud není hladké bez hrudek a drží pohromadě. Pak na dno pekáče vložte pečící papír, namačkejte těsto, propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte 10 minut.

4. Zatímco se peče těsto, orestujte nakrájenou cibuli a trochu i brokolici, ale jen dokud není cibule měkká.

5. Ve velké míse rozmačkejte vidličkou tofu, přidejte SKYR z Bohušovic, kurkumu, lahůdkové droždí, sůl se špetkou černé soli a smíchejte dohromady. Pak vmíchejte i orestovanou cibuli s brokolicí a vše nalijte na těsto. Pečte 25 – 30 minut. Nechte koláč trochu zchladit před tím, než ho budete krájet.

Citrónoví muffiny s mákem

mu
Foto: SKYR

Suroviny:

  • 375 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 1 citron a šťáva z něj
  • 60 g celého máku a trochu na ozdobu
  • 200 g tvarohu měkkého
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 malé SKYRY natur
  • 125 ml oleje

Poleva: 160 g moučkového cukru, 1,5 lžíce citrónové šťávy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů – Vymažte formu na muffiny olejem nebo použijte papírové košíčky – V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, citrónovou kúru a mák. Potom vmíchejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, jogurt a olej.

Těsto rozdělte do formiček na muffiny – Pečte 20-25 minut, dokud párátko není po zapíchnutí čisté. Polevu vyrobíte smícháním cukru s citrónovou šťávou. Ozdobte jí muffiny podle své fantazie (kokos, čokoláda) a nechte vychladnout.

Rösti s dipem ze SKYRU

3
Foto: SKYR

Suroviny:

  • ¼ dýně hokkaido (kolem 300g)
  • 3 brambory
  • ½ lžičky soli
  • Pepř
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ lžičky kari koření
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 3 lžíce cizrnové mouky
  • Olej rostlinný
  • ½ hrnku SKYRU
  • Čerstvá pažitka
  • Sladká paprika dle chuti

Rösti jsou smažené jídlo typické pro německo-švýcarskou oblast. Syrové brambory nastrouháme, smícháme s kořením, přidáme trochu mouky a smažíme na pánvi. A když je podzim, přidáváme do těsta nastrouhanou dýni hokkaido. Cizrnová muka se používá, protože spojí ingredience a dobře se pak z těsta vytváří placičky. Nejsou pak vůbec potřeba vejce. (pokud dáte jinou mouku, můžete místo vajec dát na spojení trochu odvaru z lněného semínka) Chuť dokonale doladí petrželka, koření jako kari, skořice a pepř se solí.

Rösti jsou delikatesní s dipem ze Skyru, ten můžete servírovat i se salátem nebo použít místo majonézy do sendviče.

Na dip:

  • 450 g bílého skyru
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička citrónové šťávy Kůra z jednoho bio citrónu
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • Mořská sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here