Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

0
164
Foto: Pixabay/Sabrina_Ripke_Fotografie

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví.  Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

Mandlové kuličky ze špaldové mouky

a
Foto: BIO
  • 100 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 250 g namletých mandlí
  • 250 g špaldové mouky
  • moučkový cukr na obalení
  • kůra z citronu

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté smíchejte s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidejte vejce a vyšlehejte do pěny. Přidejte citronovou kůru, mleté mandle a mouku. Těsto důkladně propracujte, zabalte do folie a nechte v lednici odležet ideálně přes noc. Ráno těsto vyválejte do tvaru válečku, ze kterého postupně oddělujte stále stejné dílky. Do každého z nich vmáčkněte celou mandli a vytvarujte do kuliček. Ty rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte při 160 stupních přibližně 15 až 20 minut. Lehce vychladlé kuličky obalujte v moučkovém cukru a nechte odpočívat v chladu a suchu.

Linecké cukroví z rýžové mouky

b
  • 250 g másla
  • kůra z citronu
  • 2 vejce
  • 500 g rýžové mouky
  • 120 g třtinového moučkového cukru
  • rybízový džem

Máslo utřete se žloutky, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte mouku a vypracujte v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odležet v lednici, pak těsto na pomoučeném vále vyválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátek tvořte požadované tvary, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 stupních 10 až 12 minut. Vychladlé cukroví slepujte džemem a zdobte moučkovým cukrem. Uchovávejte v suchu a chladu.

Vanilkové rohlíčky z pohankové mouky

C
Foto: BIO
  • 250 g pohankové mouky
  • 190 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 120 g mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • třtinový moučkový cukr na obalení

Do mísy přidejte mouku, oba cukry, med, najemno nasekané mandle a důkladně promíchejte. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a dejte ve fólii odležet přes noc do lednice. Z těsta následně vyválejte váleček o průměru asi 4 centimetry, ze kterého postupně odkrajujte stejně velké díly. Z nich tvořte tvary zahnutých rohlíčků, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 13 až 15 minut. Vychladlé cukroví obalte v moučkovém cukru a uchovávejte v chladu.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here