Jablka jsou v českých domácnostech jednou z nejoblíbenějších surovin. Zejména pak v období raného podzimu si je můžete dopřát skutečně vyzrálá, šťavnatá a plná chuti. A jelikož této lahůdky není nikdy dost a v kuchyni ji využijete na tisíce různých způsobů, inspirujte se třeba našimi recepty!
Mléčná kaše s karamelizovaným jablkem a hruškou
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek rýže
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky cukru
- 1 jablko
- 1 hruška
- lžička másla
- další 4 lžičky cukru
- hrst nasekaných bio vlašských ořechů
- špetka mleté skořice
Opláchnutou rýži jednoduše uvařte v mléce, dokud nevznikne kaše. Je možné, že bude průběžně potřeba přilévat mléka o něco více, aby byla kaše více tekutá a méně hutná. Doslaďte 2 lžičkami cukru a přidejte máslo. Na uvařenou kaši nandejte zkaramelizované ovoce, které připravíte jednoduše tak, že jej oloupete, rozkrájíte na kousky, zbavíte jádřinců a opečete na másle dozlatova. Poté přesypete cukr a necháte zkaramelizovat. Kaši s ovocem ozdobte nasekanými ořechy a dochuťte špetkou skořice.
Barevný salát s jablky a ořechy
- 3 menší jablka
- 5 stonků řapíkatého celeru
- hrst salátových listů (např. baby špenát)
- 100 g měkkého sýra typu feta
- 100 g jogurtu
- lžíce vinného octa
- lžička třtinového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- hrst sušených brusinek
- sůl, bio pepř
Jablka omyjte, očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Řapíkatý celer omyjte a pokrájejte na malé plátky. Špenát nebo jiné salátové listy omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Jablka, celer, natrhaný salát smíchejte v misce a přidejte pokrájený sýr. Na zálivku smíchejte jogurt, ocet, cukr, dochuťte solí, pepřem a přidejte do salátu. Vše spolu důkladně promíchejte a dejte na pár minut vychladit do lednice. Podávejte posypané vlašskými ořechy a brusinkami.
Zdroj: BIO