Barevná jablíčka jako nepostradatelná pochoutka do zimních dní!

0
158
Foto: BIO

Jablka jsou v českých domácnostech jednou z nejoblíbenějších surovin. Zejména pak v období raného podzimu si je můžete dopřát skutečně vyzrálá, šťavnatá a plná chuti. A jelikož této lahůdky není nikdy dost a v kuchyni ji využijete na tisíce různých způsobů, inspirujte se třeba našimi recepty!

Mléčná kaše s karamelizovaným jablkem a hruškou

  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek rýže
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • lžička másla
  • další 4 lžičky cukru
  • hrst nasekaných bio vlašských ořechů
  • špetka mleté skořice

Opláchnutou rýži jednoduše uvařte v mléce, dokud nevznikne kaše. Je možné, že bude průběžně potřeba přilévat mléka o něco více, aby byla kaše více tekutá a méně hutná. Doslaďte 2 lžičkami cukru a přidejte máslo. Na uvařenou kaši nandejte zkaramelizované ovoce, které připravíte jednoduše tak, že jej oloupete, rozkrájíte na kousky, zbavíte jádřinců a opečete na másle dozlatova. Poté přesypete cukr a necháte zkaramelizovat. Kaši s ovocem ozdobte nasekanými ořechy a dochuťte špetkou skořice.  

Barevný salát s jablky a ořechy

b 1
Foto: BIO
  • 3 menší jablka
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • hrst salátových listů (např. baby špenát)
  • 100 g měkkého sýra typu feta
  • 100 g jogurtu
  • lžíce vinného octa
  • lžička třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • hrst sušených brusinek
  • sůl, bio pepř

Jablka omyjte, očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Řapíkatý celer omyjte a pokrájejte na malé plátky. Špenát nebo jiné salátové listy omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Jablka, celer, natrhaný salát smíchejte v misce a přidejte pokrájený sýr. Na zálivku smíchejte jogurt, ocet, cukr, dochuťte solí, pepřem a přidejte do salátu. Vše spolu důkladně promíchejte a dejte na pár minut vychladit do lednice. Podávejte posypané vlašskými ořechy a brusinkami.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here